Mladi II u Šikutskoj galeriji

Radio Rojc

Objavljeno 24.08.2023. pod Kultura

KUD Šikuti Machine ove subote u 20 sati u Šikutskoj galeriji predstavlja izložbu Mladi dolaze II. Svoje recentne radove izlažu Ivana Bajec i kipar Marko Človek.  Nastavak je to prošle godine započetim predstavljanjem mladih istarskih umjetnika kada su se s pet samostalnih nastupa predstavili Marina Rajšić, Nicole Načinović, Mija Knežević, Dorotea Braić i Rino Banko. Kako su se prošlogodišnje izložbe pokazale kao potreban, likovno kvalitetan i atraktivan sadržaj, odlučeno je da se i ove godine nastavi s predstavljanjem umjetnika koji postupno zamjenjuju svoje starije afirmirane kolege.

Ivana Bajec rođena je 1990. u Puli. Dodiplomski i magistarski studij slikarstva završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. U svom umjetničkom stvaralaštvu Ivana Bajec većinu pažnje poklanja improvizaciji, eksperimentiranju i istraživanju, a njen slikarski izričaj uglavnom nastaje po predlošcima vlastitih crteža. On je spontan i razigran, koloristički dojmljiv a prožet je duhovitim i provokativnim detaljima koji ponekad imaju ispovjedni karakter te njezina platna često djeluju kao oslikani dnevnici koji reflektiraju autoričino mentalno i emocionalno stanje. Kombinirajući apstraktne forme s prepoznatljivim simbolima interneta, njezine slike govore o društvenoj i kulturološkoj stvarnosti koju Ivana ne analizira niti osuđuje, već nudi svježu, razigranu i duhovitu priču o tehnološkoj stvarnosti koja je preuzela naše živote. 

Marko Človek rođen je 1993. u Puli gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Rijeci na odsjeku kiparstva. Metalne skulpture Marka Človeka smještene su u ambijentu koji simulira krojačku radionicu originalnim uporabnim predmetima poput krojačkog stola, krojačkog metra, glačala ili šivaćeg stroja. Autor ovom kiparskom grupom otvara novo poglavlje svog rada koje se sada bazira na kontrasnim impostacijama materijala i upotrebi ready made predmeta u kiparskom i ambijentalnom kontekstu. Oblačeći dijelove metalnih skulptura odjevnim predmetima, Marko konfrontira toplinu tekstila hladnoći ispoliranog metala te stvara začudne kompozicijske i kolorističke akcente koje njegove nove skulpture čine maštovitim i inovativnim objektima profinjene i originalne naracije gotovo naturalističkog predznaka.

Slijedeće subote u Šikutskoj galeriji, popularnoj Štali, u sklopu istog ciklusa izlagati će Gea Rajić i Josipa Škrapić, te kao gošća mlada umjetnica iz Zagreba Jelena Lovrec.

Prošlogodišnja zbivanja u Šikutima ponudila su i kratki filmski program mladih istarskih autora što se pokazalo kao izuzetno uspješna inovacija te će se i s tom praksom nastaviti. Dva kratka filma iz konkurencije prošlogodišnjeg festivala najavit će ovogodišnji Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF) koji će se održati u petak 1.9. u šumici ispred Kasarne u Fažani, a bit će predstavljen i kratki film Frana Pekice Akcija u produkciji Šikuti Machine koji je upravo prikazan u konkurenciji Liburnia Film Festivala u Opatiji.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback