Povratak kao apokalipsa

Radio Rojc

Objavljeno 13.02.2023. pod Kultura

Nokturni u d-molu prvi je naslov labinskog autora i scenarista Tonija Juričića. Povodom predstavljanja knjige pulskoj publici u knjižari Giardini 2, razgovarali smo s autorom. Roman je to ceste, prožet nadrealizmom, američkim referencama, koji za temu ima povratak kući i otpor prema tom najtežem od svih putovanja, govori autor. Štivo je filmsko, a velikim je dijelom takvo zbog pažnje koju autor postavlja na glazbu, koja je vječno prisutna i čitatelja prisno poliježe u atmosferu radnje i mjesta.

Fraktura je u izdavanju ovog naslova, na sreću autora i čitatelja, okupila jednu lijepu grupu mladih i perspektivnih stvaratelja. To su Monika Herceg, urednica i Vedran Štimac, dizajner naslovnice. Juričić ističe da  je suradnja sa urednicom, koja je i sama mlada književnica, bila odlična te da je već puno prije pisanja romana priželjkivao upravo Štimca, za dizajn naslovnice svoje prve, tada nenapisane knjige.  

Mladi koji jedni drugima pomažu, dok postoje u malim i velikim apokalipsama jednog kaotičnog svijeta, nit je koja nas vodi do promocije. Upravo je apokalipsa tema knjižare za tekući mjesec. Idućeg mjeseca možemo očekivati naslove autora i autorica u kontekstu nove teme; 550 nijansi žene, najavljuje Helena Vodopija iz knjižare Giardini 2. Drugi program koji nas čeka već idućeg četvrtka na istoj adresi, jest Klub u klubu. Tada će riječi biti, također u formi književnog kluba, o zbirci nadrealističkih priča ‘Nakon sunca’, danskog autora Jonasa Eika.  

Posljednji od noviteta su grafike Vedrana Štimca, koje će u sklopu promocije biti uvedene u prostor knjižare. U budućnosti bi željeli surađivati i sa mladim grafičarima i ilustratorima, kako bi tako stvorili malu galeriju i gift shop unutar knjižare, zaključuje Vodopija. Juričićevi su novi projekti, s druge strane, Zemlja ognja, dokumentarni film Mladena Đakovića, za koji piše scenarij, te dva nova književna naslova, od kojih bi jedan bio napisan labinskom cakavicom

Cijeli razgovor možete poslušati na linku:  

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback