Radio Rojc Live Sessions: Porto Morto i Marinada

Radio Rojc

Objavljeno 31.05.2022. pod Kultura

Ovogodišnja sezona ljetnih koncerata u dvorištu Rojca biti će otvorena u utorak, 14. lipnja, kada će nastupiti bendovi Porto Morto i Marinada. Svirka će početi u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Prethodna izdanja ovih koncerata na otvorenom su proteklih godina ugostila neka od najznačajnijih imena sa suvremene alternativne scene, kao što su Jonathan, Sara Renar, Klinika Denisa Kataneca, Nipplepeople, Seine, Nemanja, Ivan Grobenski, i mnogi drugi. Ove godine, u dvorište Rojca stiže dugoočekivani sedmerac iz Zagreba, Porto Morto, kao i Marinada, susjedi iz Rijeke koji uvijek naprave sjajnu atmosferu.

Spot za pjesmu “Fatamorgana” sa novog albuma benda Porto morto

Treći studijski album benda Porto Morto, Portopop, objavljen 2021. godine, nastao je kao konačni odgovor na pitanje o žanrovskim odrednicama benda. Kovanica „portopop“ uspješno je artikulirala smisao vizije članova benda, te su publika i kritičari mogli uživati u novim pjesmama bez ikakvog unutarnjeg konflikta.

Ubrzo su se iskristalizirali favoriti, poput Čekam ih ili Vrijeme je za čilanje, no na nastupima se rado vrate i na miljenice s prethodnih albuma, kao što su Hodaj i Kuća. Riječ je o sedmorici glazbenika čija je lucidna zaljubljenost u glazbu i istrajnost u izričaju dovela do Porina za najbolji alternativni album u 2021. godini. No to nije njihovo krajnje odredište – ovog ljeta napokon stižu u Pulu i za nastup su pripremili potpuno nove kostime.

Proba Marinade u prostoru ex-Ribook-a

Diskografsko potkovan riječki band Marinada je plesni imperativ, kako potvrđuju oni koji su ih slušali uživo. Glazba Marinade se zasniva na eksperimentiranju različitih vrsta glazbenih žanrova, a inspiracije ne manjka, jer pjesme stvaraju nadograđujući se na atmosferu s koncerata i u kontaktu s publikom.

Aktualni synth pop revival ide pod ruku iskusnim marinadcima, koji gotovo dva desetljeća uvjeravaju ljude da je upravo ovaj žanr najpitkije stanje uma, pogotovo u kasnim noćnim satima.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback