SALE VERUDA Ne šaljite mi nagradu

Radio Rojc

Objavljeno 30.01.2020. pod Kultura

Direkcija nezavisne glazbene novinarske nagrade “Rock&Off” dodijelit će večeras u zagrebačkoj tvornici pulskim KUD Idijotima nagradu za životno djelo.

Hrabrost, sloboda i bunt epiteti su kojima danas opisujemo ostavštinu benda KUD Idijoti – da ne ostane sve samo na lijepim riječima, pobrinut će se direkcija nezavisne nagrade Rock&Off koja će legendarnim punkerima, 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici, uručiti nagradu za životno djelo”,  piše između ostalog u odluci direkcije.

Odluku direkcije komentirao je poznati glazbeni novinar Dubravko Jagatić u svojoj redovnoj kolumni GLASNO! u Nacionalu pod naslovom “Vrijeme idi(j)ota”. Jagatić piše da “direkcija takozvane nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off, koja zapravo nije nezavisna jer ju je pokrenula udruga Unison – Hrvatski glazbeni savez u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, odlučila je ove godine dodijeliti nagradu za životno djelo punk rock grupi KUD Idijoti. Osnivači Unisona su HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HGU – Hrvatska glazbena unija, HUIG – Hrvatska udruga istaknutih glazbenika, HUOKU – Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika te HUZIP…… sredinom turbulentnih devedesetih KUD Idijoti su zbog svog beskompromisnog antiratnog stava („Jebem ti rat“), dosljedni svojoj opozicijskoj punk politici („Fuck the System“) bili na meti mnogih hrvatskih dušobrižnika u to vrijeme. Pa tako i Hrvatske glazbene unije kojoj su KUD Idijoti bili trn u oku. Štoviše, 1995. KUD Idijoti su se udružili s legendarnim istarskim bardom Francijem Blaškovićem i snimili prigodnu pjesmu za to vrijeme „Turbo cattolico“, zbog koje su vrlo brzo stigli na listu zabranjenih bendova na brojnim radiostanicama. Ne krijući svoje stavove o aktualnim političkim vlastodršcima, dali su intervju tjedniku Feral Tribune, nakon čega se pritisak na njih dodatno povećao te su pali u nemilost i na HTV-u. Navodno je tome i te kako kumovao upravo HGU koji je slao priopćenja da se ignorira rad KUD Idijota.”

Kolumna je izazvala mnogobrojne komentare koje je u tekstu “Rock&Off posvađao novinare i glazbenu struku – muke po Idi(j)otima” na portalu Ravno do dna komentirao Zoran Stajčić.

U programu Radio Rojca polemiku oko nagrade komentirao je osnivač KUD Idijota Sale Veruda.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback