Sara Renar: Medeja je relevantna i danas

Radio Rojc

Objavljeno 25.06.2022. pod Kultura

Multimedijalna umjetnica i kantautorica Sara Renar nastupit će unutrašnjem dvorištu Rojca u ponedjeljak, 27. lipnja, u sklopu Radio Rojc Live Sessions, a cijeli koncert moći će se pratiti i uživo na valovima Radio Rojca.

U proteklom periodu, Sara je objavila jedno od najvažnijih izdanja u 2021. godini, album “Šuti i pjevaj”, kojim je njeno dosadašnje muzičko stvaralaštvo dobilo puni smisao. Ovaj album predstavit će pulskoj publici, no, kako najavljuje u intervjuu za Radio Rojc, bit će to u radikalno drukčijim aranžmanima, uz puno elektronike i s gostovanjem istaknutih glazbenika.

“Jako se radujem predstojećem koncertu, pogotovo zato što ćemo premijerno predstaviti neke stvari u novim aranžmanima, a i generalno mi je Rojc jedno od dražih mjesta za nastupe u cijeloj regiji”, kaže Sara u intervjuu za Radio Rojc.

Sa svakim albumom i projektom se mijenjaš i nadograđuješ, u kojoj si sada stvaralačkoj fazi, što ti je interesantno?

Trenutno me jako pali raditi sve više elektroniku, tako da će i live set biti u tom smjeru. Uz svoj autorski rad, radim i neke multimedijalne projekte koje će publika imati priliku čuti do kraja godine, i to radim u suradnji s Muzejom Grada Šibenika.

Kad smo kod elektronike, ono što je još uvijek svježe kod tebe jeste kompilacija remixeva pjesama s albuma “Šuti i pjevaj”. Kako je izgledao taj proces, kako si zadovoljna suradnjom s producentima i producenticama?

Kod tog albuma nit vodilja mi je bila da im dam potpunu slobodu, čak i kad se radi o ljudima koje dobro poznam i koji su mi, dapače, jako dragi prijatelji i prijateljice. Jako me je zanimalo kako, bez mog uplitanja, neki drugi muzičar čuje moju pjesmu. Taj postupak remixa podsjeća na ono što je nekad bila tradicijska folklorna glazba, gdje se od sela do sela uvijek malo drugačije interpretirala pjesma i svako selo ju je smatrao svojom. Tako se meni ovo čini kao vid komunikacije gdje, jednom kad pustiš pjesmu, ona ima svoj život i nije tvoje vlasništvo. Mislim da je to prekrasno, da je to divan dijalog.

Čini mi se da je “Medeja” bila posebno inspirativna. Kako ti tumačiš njen lik i zašto ti je važan?

Kad sam krenula raditi na albumu, “Medeja” je bila jedna od prvih stvari koje sam napravila. Uvijek je rad na albumu takav da – barem u mom slučaju, ali i kod nekih kolega je sličan proces – kreneš raditi pjesme i u jednom trenutku se iskristalizira neki zajednički motiv. I to daje kreativni input za dovršiti materijal. Tako sam, već u vrlo ranoj fazi rada na “Šuti i pjevaj”, shvatila da se bavim položajem žene, u najširem smislu. Lik Medeje je jedan arhetip i nevjerojatno mi je kako ta Euripidova drama nije izgubila na težini. Dapače, jako je relevantna i danas.

Taj volumen “Medeje” i drugih pjesama s albuma čini mi se da na poseban način odjekuje u Rojcu. Kako taj ambijent utječe na tebe tijekom nastupa?

Ovo što kažeš stvarno stoji, taj odbijanac zvučni stvarno igra u korist, umnožavanjem i repeticijom stvari kao da se dodatno naglase. Pritom, moram reći da publika u Rojcu nije bilo koja publika, ona je dobro naslušana razne muzike i time je uzbuđenje veće, jer se treba pokazati.

Foto: Vedran Levi

Posljednji put si u Rojcu nastupila na ljeto 2020. godine, prije nego što je tvoj posljednji album izašao, što će na ovom nastupu biti drugačije u odnosu na tada?

Kako to obično biva, ili napravim nove pjesme, pa ih premijerno izvedem, ili potpuno transformiram nešto što iskopam iz arhive. Neću sad puno odavati, ali imat ćete priliku čuti neke stvari u radikalno drukčijim verzijama, mene to neizmjerno veseli.

U kom sastavu ćeš nastupiti?

Bit će poseban sastav, na pozornici ćemo biti Dimitrije i ja, i moja želja je da, budući da Truth ≠ Tribe nastupa, da iskoristimo to što smo svi na istom mjestu za neka gostovanja, jer se dosta dobro poznamo. Neka za sad ostane na tome.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Autorica: Marija Stojadinović

Foto: Promo/Valerio Baranović, Vedran Levi

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback