Bandscout #15

Radio Rojc

Objavljeno 14.09.2020. pod Podcast

Emisija Bandscout svakog petka u pet donosi pregled važnih noviteta na muzičkoj sceni i predstavlja nova, ne tako poznata imena. Štaviše, daje kritički osvrt na aktuelne muzičke fenomene. Uređuje i vodi Marija Stojadinović.

U najnovijoj epizodi, mogle su se čuti nove pesme bendova proto tip, IDLES, Sports Team, Doves, Hallan, autora JW Francis i Luke Rajića. Navodeći primere Buč Kesidija i Jane Vuković, komentarisani su spotovi na regionalnoj sceni.

Predstavljen je projekat američkog repera Drakeo the Ruler, snimljen uz pomoć zatvorskog telefona. Naime, Drakeo je pre tri godine osumnjičen za ubistvo, nakon čega je ubrzo dokazano da je nevin. Međutim, zbog zakona koji nalaže da, ukoliko je jedan član bande osuđen, svi drugi članovi moraju biti kažnjeni za saučesništvo, Drakeo nije pušten iz zatvora. Problem je u tome što on nije bio ni u kakvoj bandi, već je član njegove rep grupe osumnjičen, čime su rep kolektiv i mafija izjednačeni.

Kako nije mogao da toliko vremena provede bez stvaranja muzike, zajedno sa svojim producentom JoogSZN snimio je vokale putem zatvorskog telefona, zbog čega je većina pesama nastala u jednom tejku. Kako navodi u intervjuu za NPR, JoogSZN je kasnije morao mnogo da uloži u prečišćavanje tih audio snimaka.

Drugi problem na koji je Drakeov album Thank You for Using GTL ukazao jeste koliko zatvori i privatne kompanije profitiraju od zatvorskih poziva. Više od 80 odsto zatvora u SAD ima ugovore sa samo dve kompanije i, osim što su razgovori znatno skuplji od regularnih, studija iz 2015. pokazala je da za gotovo 90 odsto razgovora plaćaju žene.

Novi albumi norveških black metal legendi, poput Ulvera, Burzuma, Enslaveda i Emperora, predstavili su ovaj žanr u novom svetlu. Dobar deo ove nekada jake scene okrenuo se eksperimentalnoj muzici, uvodeći nove instrumente, kao što je saksofon, završivši najčešće na synth popu. Štaviše, slušalac koji nije upoznat sa prethodnim albumima pomenutih bendova ne bi mogao ni da nasluti da su devedesetih ta ista imena svirala ozloglašeni black metal.

Plejlista:

Buč Kesidi – Nedelja ujutru
Jana Vuković – Vrati mi vreme
Proto tip – podražavanja
Drakeo the Ruler – Quit Rappin’
Ulver – One last dance
Sports Team – Camel Crew
IDLES – Modern Village
Doves – Prisoners
Hallan – Modern England
JW Francis – New York
Luka Rajić ft Jymenik – Ludim

Izvori: NPR, The Guardian

Ilustracija: Marija Stojadinović

Oznake:

RSS 2.0 | trackback