Lokalni izbori u Francuskoj su luđačka odluka

Radio Rojc

Objavljeno 03.04.2020. pod Podcast

Gošća današnje emisije “Čajanka s Anitom Buhin” je Milica Popović, koja se trenutno nalazi u Beču, gjde je trebalo da ostane samo jedan vikend. Međutim, svoj boravak produžila je – na neodređeno.

“Došla sam sa stvarima za tri dana. Postoji i problem što imam srpsko državljanstvo, boravišnu dozvolu Francuske, pošto tamo živim, tako da se nadam da neću ostajati duže od tri meseca. Ostaću dok se stvari ne vrate u normalu, a ne znam kada će to biti.”

Ipak, kaže da joj je ugodno boraviti u Beču, s obzirom na to da dolazi iz dvije ‘histerične zemlje’.

“Postoji odgovorna ali staložena reakcija vlasti. Imaju redovne konferencije, ali bez dizanja panike. Možemo da izlazimo sami ili sa osobom sa kojom živimo, i tek pre dva dana je uvedeno obavezno nošenje maski u samoposlugama, a preporučuje se i na ulici. Srećnija sam što sam ovde nego da sam u Francuskoj, a kamoli u Srbiji.”

Procjenjuje da će situacija u Francuskoj eskalirati na isti način kao u Italiji, prIJe svega zbog desetljeća sustavnog uništavanja javnog zdravstva.

“Emmanuel Macron je ignorisao štrajkove, između ostalog i medicinskog osoblja. Doneli su i jednu suicidalnu i ludačku odluku da održe lokalne izbore. Uz sve druge pogrešne odluke, ta je zapečatila, tako da ćemo sada gledati jednu dosta crnu sliku tamo.”

S obzirom na to da radi kao predavačica na fakultetu, dodaje da je situacija i u tom smislu prilično neizvjesna.

“Treba da završimo semestar na platformi Zoom, i to je dodatni sloj ludila. Svet kao Titanik propada, a mi učitelji smo poput onog orkestra koji ne prestaje da svira. Ne znamo kakvi će biti finalni ispiti, a workload mi je povećan minimun za 50 odsto po svakom kursu.”

Dodaje da se jaz između prekarnih radnika i stalno zaposlenih dodatno produbio, kao i nerazumijevanje, te da će to imati dugoročne posljedice.

“Pošto pišem doktorat bez stipendije, radim kao freelance konsultantkinja, što se uglavnom vezuje za putovanja, tako da sam ja sve prihode za ovu godinu već izgubila. Turdim se da ostanem dovoljno normalna, dan za danom, ali budućnost mi je pod znakom pitanja.”

Ipak, objašnjava da je borba sa sobom najizazovnija u ovoj situaciji, te da svako mora pronaći najbolji način kako će se nositi sa tim.

“Najvažnije je da ljudi rade ono što im je najprijatnije i da ignorišu pritiske iz sredine. I kad ovo prođe, moraćemo mnogo da vodimo računa jedni o drugima jer će socioekonomske posledice biti teške za veliki deo populacije, treba pripremiti srce za to.”

Pripremila: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback