Referendum je jedina mjerodavna anketa

Radio Rojc

Objavljeno 09.06.2022. pod Društvo

Iz Inicijative za referendum za Lungomare podsjećaju da je prikupljanje potpisa građana moguće još danas, 10. lipnja i sutra do ponoći, te da je do sada prikupljeno preko osam tisuća potpisa.

“Ljepota ove akcije je u tome što je nestalo apatije da mi, kao građani, ne možemo ništa napraviti. Blizu smo broja, sada je vrijeme da nas svatko potraži. Nađite nas, potpišite, omogućite referendum i da se onda izjasnimo što mi kao građani želimo. Medijska opstrukcija, serviranje priloga koji izgledaju kao plaćene ankete od strane investitora, medijska i politička premreženost su zastrašujuće”, kaže u ime Inicijative Aleksej Orel i dodaje da će reakcije uslijediti kad za to dođe vrijeme, a da je sada prioritet prikupljanje potpisa.

On naglašava da ne isključuje mogućnost da se na referendumu izglasa ostajanje pri važećem UPU Lungomare.

“Neće se ništa strašno na referendumu dogoditi i ako mi kažemo da želimo da UPU Lungomare koji je važeći ostane na snazi, ali ćemo znati da smo tu odluku donjeli mi, građani. Koliko znam, građani nisu odabrali autokraciju. Nama trebaju nove politike, novi ljudi, to nam je bilo obećano prošle godine. Ali to se nije dogodilo, dapače, svi smjerovi bivše vlasti su nastavljeni, a možda i pojačani, u negativnom kontekstu”, smatra Orel.

Podsjetimo, na brifingu s novinarima, gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da građani imaju pravo na inicijativu, no da on nije želio potpisati za referendum, jer smatra da je u pitanju politička stvar.

To jeste politička stvar, ali nije stranačka. Možemo! je nama dao djelomičnu logističku podršku i donaciju. Donacija nije kupovina. Ako donacija nije iskrena, da mi kao inicijativa radimo s njom što umijemo, podjednako kao i s ostalih 75 donacija, istog trena je vraćamo donatoru. Ta priča nema smisla. Mi smo pozvali sve političke opcije da nas podrže i podržao nas je Ivan Vidović, jer su i oni radili referendum, od njih smo dobili najkonkretnije informacije”, objašnjava sugovornik.

Ipak, ono što ističe kao jednu od najvećih opstrukcija tijekom akcije prikupljanja potpisa je zakašnjela dozvola za korištenje lokacija ispred vjerskih objekata te naplaćivanje njihovog korištenja iako predstavnici Inicijative nisu bili na tim mjestima.

“Gradonačelnik je u petak imao na svojem stolu sve naše dopunske lokacije koje nije potpisao. Zašto smo tražili lokacije ispred vjerskih objekata? Zato jer je vjernik moj sugrađanin. Podjednako kao i nevjernik i ateist. Zato smo tražili te lokacije, da bi se obratili svim sugrađanima. Kada smo dali zahtjev u Grad Pulu, kada nitko unutar Inicijative nije znao kakav zahtjev smo dali, već nakon šest sati, kada je prvi naš volonter došao do svećenika, oni su već imali mišljenje i rješenje biskupije. A mi smo dobili to isto rješenje da smijemo tek prekjučer, nakon jedanaest dana”, kaže Orel i pita se tko je mogao dati tu informaciju ako ne onaj koji je te lokacije trebao potpisati.

No, kako navodi, rješenje o odobrenju lokacija stiglo je s datumom kad su ih zatražili, ali i sa iznosom od 14 tisuća kuna.

“Vi nama sad hoćete naplatiti ono što mi zbog vas nismo koristili? Mi tamo nismo bili jer je biskupija znala prije nego ja što mi radimo. Mi tamo nismo bili, ali ćemo platiti našu neprisutnost”, ističe Orel i podsjeća da bi održavanje referenduma trebalo biti u svačijem interesu.

“Koje god da je referendumsko pitanje, reći kao političar da ne podržavate referendum, to je dno. Referendum je jedina mjerodavna anketa. Budući investitor, iz koje god grupacije, imat će istu situaciju. Nijednom ozbiljnom investitoru ne treba 1.500 podivljalih sugrađana koji će bacati jaja po bagerima”, zaključuje Aleksej Orel.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Pročitajte i:
Katarina Jaklin: Radnika nema zbog loših uvjeta rada
Marta Baradić: Kino Katarina u znak podrške Inicijativi

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback