Katarina Jaklin: Radnika nema zbog loših uvjeta rada

Radio Rojc

Objavljeno 07.06.2022. pod Društvo

Sociologinja s Instituta za društvena istraživanja Katarina Jaklin bila je uvodničarka na Lungomare izdanju Kina Katarine, feminističkog kina na otvorenom. Jaklin je bila suradnica na istraživanju, time i projektu „Rad po mjeri čovjeka“ čiji je nositelj Savez samostalnih sindikata Hrvatske, koji se bavi uvjetima i kvalitetom rada, radom po mjeri čovjeka, nekim aspektima oko sigurnosti rada, radom putem ugovora na određeno, sezonskim radom, prekarnim i nesigurnim oblicima zaposlenja.

Prikazi tema u fokusu navedenog istraživanja vidljivi su i u filmu koji su Puljani imali prilike gledati u Lungomare izdanju Kina Katarine, „Ono što dolazi“, Mate Ugrina, koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2021., posebno priznanje žirija Kockica Zagreb film festivala 2021. te nagradu za najbolju režiju i najbolju kameru na Danima hrvatskog filma 2022.

„Hrvatska je zemlja koja je u nekim godinama, primjerice 2015. i 2016. godine, bila na vrhuncu u Europskoj uniji po udjelu privremenog i rada na određeno, pa su se sindikati, koji su se do sada malo bavili ovom vrstom zapošljavanja, zainteresirali više za temu kako zaštiti radnike koji rade na te ugovore koji kratko traju, što to znači za njihove živote i na koji su način diskriminirani na radnim mjestima zbog takvih ugovora“, objašnjava Jaklin.

Na pitanje o kontradiktornim informacijama koje dolaze sa Zavoda za zapošljavanje o istovremeno velikom broju radno sposobnog stanovništva koji su u potrazi za zaposlenjem i o velikom nedostatku radne snage tijekom turističke sezone, Jaklin odgovara: „Pitanje je koliko nema radnika, a koliko su uvjeti rada koji se nude loši, i koliko je to pravi razlog zašto nema radnika“.

Ona ističe da je pitanje i koliku moć uopće imaju sindikati kada se govori o radu na određeno vrijeme.

„Problem sa sindikatom i različitim tipom prekarnih radnika i zaposlenih na određeno zapravo je to da su rijetko zaposleni na određeno i članovi sindikata, oni su često kratko na radnim mjestima, a u turizmu ima puno malih poslodavaca, malih kafića i restorana gdje i nema sindikata. Zaposleni na određeno mogu od poslodavca čak biti i diskriminirani, tj. ako se učlane u sindikat, poslodavac, ako je sam nesklon sindikatu, može im jednostavno ne produžiti ugovor. S druge strane, postoji kolektivni ugovor u ugostiteljstvu i turizmu koji propisuje neka osnovna prava, ali, pošto nema inspekcija i nadzora, on se često, kao uostalom i Zakon o radu, ne poštuje“, navodi Katarina Jaklin za Radio Rojc.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Autorica: Nevena Trgovčić

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback