Obilježavanje Tjedna održivog razvoja

Radio Rojc

Objavljeno 01.10.2020. pod Društvo, Kultura

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, udruga Zelena Istra će u Puli organizirati dva javna događanja. Danas, 1. listopada u 18 sati, održat će se događaj „Moj kvart- održiv kvart” kojim će Maksimijanova ulica oživjeti uz tribinu u Srpskom kulturnom centru, zatim izložbu pulskih školskih održivih projekata, dok će se za ugođaj i hranu pobrinuti „Hook&Cook” tim zajedno sa DJ Teddy Lee, a u petak će se na pulskoj tržnici održati javna akcija kuhanja od ostataka od hrane.

Sudionici okruglog stola „Moj održiv kvart, grad i otok” su predstavnica udruge Vestigium iz Zagreba Irena Borovina, koja će predstaviti brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart, zatim će Ivana Kordić predstaviti otočku inicijativu „Za Zlarin bez plastike”, čiji cilj je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike, dok će Siniša Pavlović u ime „Hook&Cook” predstaviti primjer lokalnog poduzeća, tj. uspješnog branda koji spaja održiv ribolov i inovativni koncept restorana brze hrane koja nudi isključivo riblja jela koja su sami ulovili.

O svojim aktivnostima govorit će i predstavnica Solidarne eko tržnice Pula Feodora Gubaš te predstavnica Grupe za urbane vrtove Zelene Istre Mirjam Koroman. Tribinu će moderirati Ivan Kraljević, a moći će se pratiti i putem Facebook live prijenosa. Večer će se nastavit uz odličnu atmosferu za koju će se pobrinuti DJ Teddy Lee i “Hook&Cook” tim sa svojim morskim zalogajima, najavljuju organizatori.

U petak, 2. listopada, na pulskoj tržnici na Narodnom trgu bit će održana javna akcija kuhanja od ostataka hrane koju će voditi aktivisti Zelene Istre, samouki kuhari te gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić.

“U sklopu događaja građani će imati prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba, u pitanju je jedno veliko brdo hrane, a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte drugi dan”, najavljuje Nina Brnić iz Zelene Istre.

U okviru akcije, Zelena Istra će informirati građane i o projektu “Aktivni i zdravi – starije osobe za održivi razvoj” te će, na licu mjesta, od starijih sugrađana prikupljati recepte za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Odabrani recepti bit će objavljeni u knjižici recepata koju Zelena Istra planira objaviti prije konca godine.

Intervju sa Irenom Burbom i Ninom Brnić poslušajte na linku:

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback