Svakodnevni život u socijalističkim društvima

Radio Rojc

Objavljeno 13.05.2022. pod Društvo

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u organizaciji Rosa Luxemburg Foundation Southeast Europe i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, od 12. do 15. svibnja 2022. održava se međunarodni znanstveni skup Everyday Life in State-Socialist Societies čija je tema povijest svakodnevnog života u socijalističkim društvima. Partneri ovog znanstvenog skupa su Fakultet za sociologiju i socijalni rad Sveučilišta Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Međunarodni institut za društvenu povijest (IISG, Amsterdam),  Leibnizov Institut za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS, Regensburg), Odjel za rodne studije i Odjel za povijest Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU, Beč i Budimpešta). Skup se održava u dvoranama Pula (četvrtak) i Istra (petak-nedjelja) Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”. Tri pozvana predavanja (Igor Duda, Marsha Siefert, Martha Lampland) i okrugli stol prenosit će se putem interneta (Youtube ili Facebook).

Krunoslav Stojaković i Josip Jagić iz Zaklade Rosa Luxemburg te Igor Duda iz Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma najavili su tematske cjeline, tj. panele za koje su istraživači pripremili izlaganja koji se svakodnevicom u socijalističkom društvu bave od rada u njemu do intime, odnosno specifičnih tema iz privatnosti za života u socijalističkim društvima. Govore o izazovima za mlade istraživače kada je riječ povijesnim temama iz socijalističkog društva i životu u njemu. Naime, za njihovih života nije supostojalo i socijalističko društvo te ovim temama pristupaju isključivo historiografskom metodologijom. 

Josip Jagić predstavio je i zbornik „Kartografija otpora, Zagreb 1941. – 1945“ u izdanju Zaklade Rosa Luxemburg koji u 9 poglavlja otkriva „Nepokoreni grad“ sve do 1945. godine i okršaja u podsljemenskoj zoni nakon oslobođenja Zagreba. 

Pripremila i uredila Nevena Trgovčić.

RSS 2.0 | trackback