Ostakljeno nebo Marka Batiste

Radio Rojc

Objavljeno 09.03.2023. pod Kultura

Pulska galerija HUIU ugostila je višekanalnu zvučnu instalaciju imena Viterous Sky ili Ostakljeno nebo ljubljanskog audiovizualnog umjetnika Marka Batiste. Nastavak je to umjetnikovog jedinstvenog umjetničkog promišljanja i istraživanja modernog post-činjeničnog društva u odnosu na tehnološki napredak, ili jednostavno veze unutar društva-prirode-tehnologije, u kontekstu eko kritičkog diskursa, ekoloških politika i gorućih humanističkih koncepata.

Instalacija je nastala u okviru Instituta za obradu suvremenih umjetnosti CONA iz Ljubljane, koja je Marka pozvala u stvaranje ovog rada. Riječ je o instalaciji, koja za temu ima odnos društva i prirode i utjecaj na prirodu, a pri kojoj je kreirana jedna distopijska situacija, u kojoj gledamo već pristiglu budućnost. Promatramo funkcioniranje društva koje koristi enormnu količinu snage u svrhu vlastitog napretka, a na drugoj strani, ostatke stare prirode u jednoj post-apokaliptičnoj audiovizualnoj scenografiji, koja nas podsjeća na ružnu sudbinu koja nas čeka, ukoliko ne promijenimo svoj odnos prema prirodi.

Atmosferičnost instalacije temelji se na zvuku, pa su tako zvukovno amplificirani digitalni procesi naših operacija, korišteni u svakodnevnom funkcioniranju. Ovo je rad koji nas tjera na razmišljanje i refleksiju. U tome nije različit od ostatka opusa ovog umjetnika, koji svakom instalacijom pokušava organizirati novu modularnu jedinicu, pogled i poticaj na razmišljanje o odnosu umjetnosti i tehnologije, svijeta koji nas okružuje i nas samih u odnosu sa njime.  

Instalacija je po konstrukciji dvodijelna, s prvim dijelom posvećenim prirodu, a drugim društvu. Misao koja vodi ovu instalaciju i umjetnikov rad općenito jest kontinuirana destrukcija prirode, u načinu na koji ju pokušavamo prilagoditi svojim potrebama, iskoristiti u svojim mehaničkim procesima i digitalnim operacijama. 

Ptice, koje su instalaciji početak i kraj, nastavak su misli koja je vodila stvaralački proces, a i početak, obzirom da je radni naslov rada bio “Posljednji let ptice”. U ostakljeno nebo i interpretaciju onoga što se ispod njega nalazi, možete uroniti do 24. ožujka, u galeriji HUIU.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB HUIU

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback