Pronađena glazbena Bomba Ante Perkovića

Radio Rojc

Objavljeno 08.06.2019. pod Kultura

Ante Perković bio je novinar, publicist, glazbenik, rock kritičar. Kako je sam govorio, po obrazovanju i struci bio je novinar (najpoznatiji po glazbenoj kritici), objavio je nekoliko knjiga, a zadnjih godina karijere najveće zadovoljstvo mu je pružalo bavljenje glazbom, odnosno “stvaranje vlastite glazbe umjesto pisanja o tuđoj”. Ante nas je prerano napustio prije dvije godine, ali je iza sebe, osim glazbene kritike i sjajnih knjiga, ostavio i hrpu sjajne glazbe.

Povodom njegovog rođendana koji se obilježava u subotu 8. lipnja, uža obitelj, prijatelji i Antini fanovi udružili su se da nam ponude svu Antinu glazbenu genijalnost na jednom mjestu. Toj inicijativi pridružile su se diskografske kuće Aquarius Records i Mudri Brk, kako bismo na jednom mjestu dobili sve što je Ante objavio kao član benda Djeca, a kasnije i kao solo izvođač i diskograf (Ćato).

Da ne bi sve ostalo na starijem materijalu, u radionici glazbenog producenta Jure Ferine (Svadbas) je pronađena glazbena – bomba. Naime, upravo tako se zove zadnji singl koji je Ante solo snimio 2015. godine, a koji sada objavljujemo po prvi put, upravo na njegov rođendan:

Pored toga, Aquarius Records je pripremio veliko iznenađenje za sve fanove Djece. Osim što će oba albuma Djece i četiri spota biti digitalno dostupna na svim platformama, u rujnu izlazi i kompilacija na vinilnoj ploči i to prema Antinu predlošku. Naime, njegova supruga ustupila je Antinu kompilaciju stvaralaštva koju je sam složio.

Mudri Brk će uskoro objaviti i linkove svih digitalnih servisa na kojima je uploadana Antina glazba s ciljem što lakšeg pronalaska njegove glazbe.

Na ovaj potez davanja Antine glazbe narodu, osvrnuli su se Ana Opalić iz benda U pol’ 9 kod Sabe, glazbeni kritičar Petar Janjatović i glazbeni urednik Branimir Slijepčević Brada.

“Kada netko piše pjesme kao što ih je Ante pisao, radi to iz duboke unutarnje potrebe da kaže i da ga se čuje. Materijal koji je ostavio iza sebe dragocjen je, povezuje nas i imamo potrebu nešto s njim napraviti. Imamo ga potrebu čuti”, rekla je Ana Opalić.

“Ovog proljeća sam iz utorka u utorak pasionirano gledao dokumentarni serijal Borderland soundtrack novosadske autorice Brankice Drašković. Serijal nastao inspiriran knjigom “Sedma republika”. I ponovo se uvjerio da i dalje ima mnogo pametnih, razumnih, duhovitih, dovitljivih. I emotivnih. A na tom jednom mestu sve nas je na posredan način okupio Ante Perković. Njegova dobrota i blagost i dalje nesmanjeno djeluju”, zapisao je Petar Janjatović.

“Nedostaje mi Ante. Nedostaje da ga nazovem i da mi svojom elokventnošću, znanjem i dobrotom objasni zašto “sjedimo na bombi”. I da “čujem kako brige odlaze”. Želim, zbog nas kojima jako nedostaje, da Sunčica u nekom skrivenom folderu pronađe još koju BOMBU.” zaključio je Branimir Slijepčević Brada.

RSS 2.0 | trackback