S analogijom dva koraka nazad da bi otišli pet koraka naprijed

Radio Rojc

Objavljeno 13.02.2023. pod Kultura

Uoči otvorenja izložbe polaznika 8. generacije Foto Akademije galerije Makina, posjetili smo mlade novopečene fotografe i njihovog mentora, Hassana Abdelghanija, u galeriji prilikom postavljanja izložbe. Kako nam govori Hassan, polaznici su učenici 2., 3. i 4. razreda Gimnazije Pula, a Akademija je trajala 3 mjeseca, tokom kojih su polaznici imali prilike proći veoma sveobuhvatan program i prisustvovati predavanjima stručnjaka iz struke.

Tako im je Paola Orlić govorila o povijesti fotografije i uputila polaznike u što je to art statement. Od Marka Hajdarovića imali su priliku saznati nešto više o osnovama fotografije, dok im je Abdelghani dodatno približio osnove analogne fotografije. Kako je tema Akademije bila “street life photography”, Dejan Štifanić, reportažni fotograf Glasa Istre podijelio je sa polaznicima svoja iskustva reportažne fotografije, kako pristupiti ljudima koje se fotografira i slično. Bogatu listu gost predavača zatvaraju Igor Zirojević, Gianni Celija, te Luka Pretegiani, koji su polaznicima približili teme arhitekture, svjetla i likovnosti u fotografiji, svaki sa svojim zadatkom koji su polaznici na kraju uspješno savladali.

Svaki od polaznika dobio je na korištenje analogni fotoaparat kako bi mogli izvršiti svoje zadatke, a sve je na kraju kulminiralo razvijanjem fotografija u tamnoj sobi. Većina polaznika je upravo to  istakla kao najzanimljiviji dio procesa. Paola Orlić provela je selekciju radova za izložbu koju možete pogledati u Galeriji Makina do 18. veljače.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback