Arhitekt Josip Brezac dobitnik Nagrade Grada Pule

Radio Rojc

Objavljeno 19.04.2024. pod Društvo, iz Rojca

Gradsko vijeće Grada Pule, poštivajući svoj Statut i Odluke, dodijelit će javna priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, na svečanoj sjednici Vijeća povodom Dana Grada, 5. svibnja. Među ovogodišnjim laureatima ističe se arhitekt Josip Brezac, koji je za svoj izniman doprinos u izradi urbanističkih planova nagrađen Nagradom Grada Pule. Njegov rad nije samo obogatio graditeljsko naslijeđe, već je i značajno utjecao na urbanu strukturu Pule.

Arhitekt Brezac je, između ostalog, zaslužan za projektiranje sjedišta nekadašnje Istarske banke, današnjeg poslovnog centra OTP banke, kao i za obnovu zgrade bivšeg Komiteta u Flanatičkoj ulici, koja sada služi kao sjedište Istarske županije. Njegovi projekti, uključujući zgradu FET-a, restoran “Milan”, novu zgradu Opće bolnice Pula te dovršetak stadiona “Aldo Drosina”. Osim na samu nagradu i bogatu karijeru, Aldo Brezac se osvrnuo i na goruće teme u gradu Puli, poput divlje gradnje, urbanističkih planova i “overturizma”, te pomaku u načinu života koje to sa sobom nosi.

Kao šef gradilišta u Istragradnji je 70-ih godina vodio gradnju stambenih nebodera, a o tome zašto se oni više ne grade kaže:

– “Neboderi su se gradili zato što u to doba nije postojao problem zemljišta, sve je zemljište bilo društveno i gdje god je bilo mjesta, Grad je mogao odlučiti što će graditi. Ti neboderi koji su izgrađeni, i taj niz u Uskočkoj od pet nebodera sa 185 stanova, to je bio jedan od prvih nebodera koji je bio zacrtan u GUP-u. Znači, to je jedan od prvih nebodera, niza nebodera koji su trebali biti izgrađeni uz Južni bulevar. To je trebala biti spojnica koja bi, po predviđenom planu, povezivala dvije turističke zone – Verudelu i drugu koja je trebala biti oko Stoje. Trebao je stvarno biti Bulevar, jer su oko njega bili predviđeni sve neboderi, a uz taj Južni Bulevar trebao se locirati i sekundarni gradski centar iznad Mornara. No, kao što obično biva, plan nije dosljedno provođen. Promijenilo se puno toga i zato danas imamo to što imamo – taj je Bulevar do pola napravljen, nemamo dvije zone već samo jednu.”

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredio i vodio: Saša Jokić

Foto: Saša Jokić

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback