Arhivski izvori za žensku povijest

Radio Rojc

Objavljeno 17.02.2023. pod Društvo

U Otkucavanju do podne ugostili smo Tihanu Bertek, urednicu portala Voxfeminae i publikacije “Putevima strašnih žena”. Tom je prilikom predstavila radionicu posvećenu arhivskim izvorima za žensku povijest, koja će se u organizaciji portala Voxfeminae i udruge K-Zona održati pod vodstvom više arhivistkinje, prof. Branke Malnar.

Radionica će biti podijeljena u dva dijela. Prvi dio, u zagrebačkom DKC Šesnaestica, održat će se 25. veljače. Ondje će polaznici na primjeru arhiva HAZU-a i Državnog arhiva u Zagrebu, biti upoznati s osnovama arhivistike, u vidu postavljanja upita, interpretacije i čitanja građe, otkrivanja konteksta i uporabe u istraživanju.

Drugi se dio održava u ožujku, u Državnom arhivu, također u Zagrebu. Kad je riječ o ženskoj povijesti i građi koja bi ju mogla poduprijeti, problem nalazimo u generalnom nedostatku zapisane povijesti žene. Žena je većinu povijesti bila anonimna, pa stoga ne čudi da nerijetko ne postoje nikakvi zapisi koji bi mogli tvoriti građu o njenoj povijesti. Osim toga, kod nas je digitalizacija u začetcima, pa je slučaj takav da je ogroman dio arhivske građe nesistematiziran, a velik je dio materijala u privatnim arhivima, o kojima zapravo ne znamo ništa, zaključuje Bertek.

Cilj je radionice olakšati istraživanje ženske povijesti i učiniti arhive dostupnijima. Obzirom na sugestivan odaziv publike, možemo reći da je povijest žena u sigurnim rukama, a vas pozvati da se sa prijavama na radionicu požurite, kako je mjesta sve manje.

Razgovor u cijelosti možete poslušati na linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback