Fašizam ima neki dodatak koji nadilazi korumpiranog političara

Radio Rojc

Objavljeno 27.06.2023. pod Društvo, Kultura

Novinarka, vizualna umjetnica i jedna od osnivačica legendarne ljubljanske Borghesije, rođena puležanka Zemira Alajbegović-Pečovnik, gostovala je u programu Radio Rojca, nakon prošlotjednog izvanrednog otkaza, kojim je prestala biti urednicom kulturnog i umjetničkog programa Radiotelevizije Slovenije (RTV). 

Slučaj Zemirinog otkaza slojevit je, a povod je njena odluka da na posljednjoj Prešernovoj proslavi, prenosi i nastup slovenske umjetnice Svetlane Makarovič. Tada je od ravnatelja RTV-a dobila usmenu opomenu, a onda se maltretiranje nastavilo njegovim nepotpisivanjem dokumenata i putnih naloga. Tako je gošća otišla na službeni put, bez ravnateljeva potpisa, da bi ju na povratku dočekao otkaz. Procedura je sada takva, da će gošća, sukladno starim, ultra desničarskim zakonima bivše Janšine vlade, koja je zauzela televiziju i općenito javne servise, morati na sud, obzirom da se radnik po njima više nema pravo žaliti se na programsko vijeće. Dobro je, veli, to što je u Sloveniji novinarski sindikat jak. Potpora je došla i od strane građana i udruga, od kojih ističe Inštitut 8. marec.  

Uništavanje slovenske televizije ipak je, naglašava gošća, počelo mnogo prije, rušenjem informativnog programa. ‘Ovo je vrijeme, u kojem ultra desničari pokušavaju uništiti još ono malo što mogu’, pa navodi, kao primjer, i posljednju paradu ponosa u Ljubljani, na kojoj se dogodilo više incidenata nego prethodnih godina.

Zemira, iako od upisa na studij sociologije živi u Ljubljani, aktivno je prati događanja u svoj rodnom gradu, a posebno rad Inicijative za Lungomare. Smatra da gradnja ne može biti rješenje za sve, ali da je slučaj ipak takav da se većinom, u svakom sektoru društva, problemi produbljuju upravo gradnjom, najčešće sasvim nepotrebnom.  

Na koncu, govorimo i o Ljubljani i Puli u sedamdesetima, kultnoj Borghesiji i okolnostima koje su je stvorile, a gošća se zahvaljuje svima na podršci, koja ju je uvjerila da unatoč pritisku, nije luda niti sama. 

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.  

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback