Gliste i kompostiranje u Društvenom vrtu

Radio Rojc

Objavljeno 15.02.2023. pod Društvo

Dulji i topliji dani znače sve više i više aktivnosti u Društvenom vrtu na Gregovici. Tako će zainteresirani građani moći u nedjelju, 19. veljače, s početkom u 11 sati prisustvovati besplatnoj radionici vermikompostiranja. O čemu se uopće radi, objasnila nam je volonterka iz grupe za urbane vrtove Zelene Istre, Evelin Carr, koja je pred malo više od godinu dana doselila u Pulu iz Njemačke.

Evelin se vermikompostiranjem bavi već deset godina, tako da je postala pravi stručnjak za gliste, koje svojim djelovanjem uvelike pospješuju sam proces kompostiranja. Najbolje gliste za ovakvo kompostiranje su crveni crvi, poznati i kao gnojne gliste, a kompost dobiven njihovim korištenjem je puno kvalitetniji od onoga dobivenog na klasičan način; sadrži više dušika, fosfora i kalija.

Kako nam objašnjava Nina Brnić iz Zelene Istre, Evelin je vrlo aktivni član Društvenog vrta, u čiji se rad uključila brzo nakon preseljenja. Sama Evelin najavljuje još radionica koje planira održati u vrtu, poput daljnjih edukacija o kompostiranju, recikliranju, smanjenju osobnog otpada i slično.

Ukoliko ste zaintrigirani, na radionicu se možete prijaviti putem mail adrese ured@zelena-istra.hr. Radionica će se održavati na engleskom jeziku, a ukoliko netko želi i sam započeti sa vermikompostiranjem nakon radionice, moguće je od Evelin kupiti vlastiti paket glista.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarao: Boris Bjelica

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback