BORKA PETROVIĆ u In Medias Tres

Radio Rojc

Objavljeno 16.05.2023. pod Društvo

U emisiji In Medias Tres, gostovala je novinarka Borka Petrović, s portala Istra24. Komentiramo ovotjedne naslove iz medija i promišljamo o njihovom odjeku unutar javnog prostora.  

Razgovaramo tako, na samom početku, o posjeti Filipa Zoričića Ukrajini i bratimljenju s gradom Lavovom, o kojem mediji nisu bili pravovremeno obavješteni i koji za sobom otvara nekoliko spornih pitanja. Navodno je za ovo putovanje Grad ‘iskeširao’ 1350 eura, pa se kao građani možemo pitati zašto smo ono platili, kome je bilo potrebno i da li se radi o interesima Grada ili osobnoj promociji. Također, sporan je rad PR službe Grada, koja ovu vijest nije objavila ili poslala medijima i uloga jednog HRT-ovog novinara, koji je ondje bio u pratnji gradonačelnika. Može li novinar istovremeno biti nečiji PR, koliko gradova pobratima ima Pula i čemu oni uopće služe i što znače za građane, i na koncu, je li ovakav odlazak u zemlju u kojoj ljudi ginu i koja je u ratnom stanju, iskorištavanje? Pitanja su ovo, koja se nameću nakon ovog neočekivanog poduhvata trenutnog gradonačelnika  

Iduća je tema ona Malog rimskog kazališta, koje se na Dan grada svečanom ceremonijom, koja je koštala 17 000 eura, i otvorilo. (Za usporedbu i trag smjera razmišljanja na koje nas navodi čitava priča, nezavisna kultura grada, kroz čitavu godinu dobiva 4 miliona eura, za sve programe koji se godišnje provedu.) Iako bi se o tribinama i novom ruhu kazališta moglo govoriti mnogo, kao što se već govorilo i jest, ono što Borka smatra u svemu problematičnim jest da troškovnik ovog projekta nikada nije objavljen, kao i to da prije petnaest godina kazalište nije bilo u toliko derutnom stanju, te da je nejasno kako se dopustilo da ono toliko rapidno propadne. Hoće li kazalište biti otvoreno, kada, kako i hoće li ulaz biti besplatan, ili ćemo nakon rekonstrukcije izgubiti još jedan gradski prostor, otkrit će se uskoro, zaključuje novinarka, a u sličnom se tonu osvrćemo i na nedavno iznajmljivanje pulske Arene.  

Nadalje, govorimo o Neri, slučaju psa iz Labina, koji je potresao regiju. Gošća ovdje govori da je kroz dvadeset godina rada u novinarstvu susrela strašne priče. Od mladića koji je psa bacio u kamenolom, vlasnike koji su pse vezali u šumi ili dvorištu i ostavili da umru, do žene koja je u garsonijeri od trideset kvadrata držala zatočenih dvadeset pasa, ono što ove priče veže jest nekakva poremećena i psihopatska ljubav vlasnika prema svojim ljubimcima, veli Borka. Iako su ove priče strašne, svaki bi od tih vlasnika rekao da je svog psa volio. Kazne za zanemarivanje životinja drastično su narasle, a sada je pitanje, hoće li kažnjavanje takvog ponašanja ući u praksu, odnosno, hoće li susjedi ili prolaznici policiji prijaviti zanemarivanje. Pritom, upozorava, u takvim situacijama treba biti oprezan, kako će se ponekad takvom intervencijom psima i životinjama može više naštetiti nego pomoći. I da se taj pas spasi i ode u azil, pitanje je kako će ondje živjeti, a vlasnik će kroz šest mjeseci uzeti novo štene i krug će se opet okrenuti, veli, pa je tako važno pronaći način za rješavanje problema vlasnika. Akcije su za provjeru čipiranja, kakve za provoditi grad, sporadične, a komunalni redar, koji mora paziti na ogroman broj stvari, u svim područjima djelovanja ne može biti educiran.  Trebala bi postojati sustavna briga i kontrola, od strane nekakve vrste službe za zaštitu životinja, veli. Na koncu poručuje, da nitko nije obavezan imati psa, te da su psi ogromna obveza o kojoj se treba pozorno i pažljivo promisliti.  

Na samom kraju, kratko komentiramo rezidbu stabla u Puli, upitnu djelotvornost pulske Herculanee, koja izostaje s kontrole tih rezidbi, i naravno, o Euroviziji, na kojoj nas predstavljati ima riječki Let3. 

Gostovanja novinara s portala Istra24, možete slušati svakog petka u emisiji In Medias Tres, od 9 sati. Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.

Pripremila: Ana Predan 

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback