Izveštavanje o koroni je zamorno ali neophodno

Radio Rojc

Objavljeno 15.09.2020. pod Društvo

S pojavom prvog talasa koronavirusa u regionu, funkcionisanje medija postalo je ugroženije nego inače, budućnost malih redakcija još neizvesnija, a novinari i novinarke još opterećeniji poslom kojeg, naizgled, nikad nije bilo više. Na čelo jedne takve redakcije dolazi dvadesetpetogodišnji Zoran Strika, i preuzima ulogu glavnog i odgovornog urednika najčitanijeg portala u Vojvodini – 021.

“Moj dolazak na mesto urednika potrefio se i sa protestima u Srbiji, koji su možda bili i nasilniji u odnosu na one od prethodnih godina, i bilo je zaista čudno, potpuno izgaranje. Shvatiš da postoji gomila stvari koje ti je taj novi posao doneo, a pritom ne želiš da odustaneš od onoga što si prethodno radio, a to je da proizvodiš i pišeš priče, i zbog čega te je taj posao ispunjavao. To je sada jedan dug proces učenja, a sa druge strane i ogroman izazov, pogotovo uzevši u obzir tu moju mladost, ali to je ono što je meni potrebno u poslu, da konstantno imam neke nove izazove i promene”, kaže Strika.

On smatra da su se mediji suočili sa novim problemima, koje prate dve kontradiktornosti:

“Prva je ta poseta koju su mediji ostvarili od marta do juna/jula; imali smo ogromno generisanje nove publike, ali sa druge strane to nije ispraćeno od strane oglašivača, koji su se povukli. 021 jeste mainstream medij, ne funkcioniše po istom principu kao Radio Rojc, i potrebno je da dolaze sredstva da biste održali određeni kvalitet. Druga kontradiktornost se tiče samih novinara i opasno utiče na kvalitet sadržaja; novinari su radili više nego u prethodnom periodu – jer je bilo više posla i dešavanja, pogotovo kada govorite o redakciji koja nije velika i ima ograničene resurse i kapacitete – a došli ste u opasnost da se tim ljudima, upravo zbog povlačenja oglašivača, smanjuje plata. A ono što nas čeka jeste ekonomska kriza, i tek će onda biti pitanje kako će se održavati kvalitet koji je i sada prilično upitan, a treba da ga sačuvamo”, navodi naš sagovornik.

Generisanje novih čitalaca opravdano je činjenicom da se publika okrenula medijima radi dobijanja informacija o virusu koji je nov i o kojem se drugde nije moglo saznati. To je za posledicu imalo stvaranje infodemije, odnosno epidemije informacija.

“Već u maju sam čitao na Poynter-ovom institutu kako se pojavio zamor i kod novinara i kod publike kada su u pitanju vesti u vezi sa koronom. Tražili smo šta je ono što ljude zanima, i imali smo tekst o najvećim filmskim hitovima u 2019. Verovali ili ne, pored svih važnih stvari koje su se u tim danima dešavale, taj tekst je bio jedan od najčitanijih tog meseca. Ljudima je bilo dosta svega, a bili su suočeni i sa lockdown-om. Postojao je zamor, ali vi te vesti morate da pratite. Postoji gomila opasnosti u samom izveštavanju, ali moramo da pronađemo načine da budemo dovitljivi, ali i da publici saopštimo kako stoje stvari, a to je teško upravo zbog te infodemije”, objašnjava Zoran.

Osim angažmana na portalu i radiju 021, Strika trenutno radi i na istraživanju imovine gradonačelnika, u okviru većeg projekta Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

“Oni već nekoliko godina rade na bazi imovine političara, ministara, onih ljudi koji su u Vladi Srbije i prošle godine su odlučili da istraže imovinu pet gradonačelnika iz Vojvodine. Pošto sam iz Novog Sada, istraživao sam Miloša Vučevića. Bilo je zanimljivo, ali donekle nije ispunilo moja očekivanja, jer je on pravnik i očigledno je dobro znao šta radi. Ko pogleda celu bazu, kroz iščitivanje njihovih imovinskih kartona i priča koje uz to dolaze, može videti na koje načine ti političari mogu da izvode svoje prljave mahinacije”, kaže Strika.

Način da se odmakne od teških tema redakcija 021 pronašla je u zajedničkoj muzičkoj emisiji Presluškivanje na kojoj, osim Zorana, rade novinarke Dragana Prica Kovačević i Gorica Nikolin.

“Zamislili smo to kao Muzičko-obaveštajni sektor Radija 021, gde smo mi kao agenti, a pošto želimo da uključimo i publiku, ona se javlja sa svojim predlozima na određenu temu, pa su oni naši doušnici”, objašnjava Strika.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback