Javna akcija Zelene Istre “O nama s nama”

Radio Rojc

Objavljeno 14.05.2024. pod Društvo, iz Rojca, Podcast

Udruga Zelena Istra najavljuje javnu akciju “O nama s nama”, koja će se održati u srijedu, 15. svibnja i poziva zainteresirane da se uključe. Akciju možete podržati od 10.30 do 11.30 sati na Gradskoj tržnici, a pozivaju se prije svega osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju. Kroz ovu interaktivnu akciju, građani će također imati priliku upoznati se s aktivnostima udruga za osobe s invaliditetom.

Posjetitelji će moći osobno doživjeti svakodnevne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, pa će Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre organizirati poligon s preprekama, kako bi demonstrirali navigaciju gradom u invalidskim kolicima. Udruga slijepih Istarske županije omogućit će građanima iskustvo kretanja s povezom preko očiju i bijelim štapom, dok će Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije nastojati prikazati kako osobe s oštećenjem sluha percipiraju svijet i kako se snalaze u urbanom okruženju.

Tom je prigodom Gabrijela Galant Jelenić u emisiji EKO ROJC ugostila Dunju Mickov, koja je pozvala organizacije osoba s invaliditetom i stručnjake, da se uključe u kreiranje prijedloga koje se odnosi na budući rad i formiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju za Grad Pulu. Samo povjerenstvo je zamišljeno kao komunikacijski kanal koji posreduje između građana i Grada, te tako sustavno doprinosi uključenosti i ravnopravnosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Zelena Istra je koncem prošle godine izdala i Smjernice “O nama s nama” za društveno odgovorno i participativno donošenje odluka, s ciljem poboljšanja procesa odlučivanja, formuliranja politika i planiranja projekata koji utječu na osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i širu zajednicu:

“Zalažemo se za održivi razvoj na mnoge načine, a ova se javna akcija nadovezuje na činjenicu da je Grad Pula prihvatio, koncem prošle godine, osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama, a tu smo inicijativu, u svrhu podrške organizacijama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, podnijeli Gradu Puli. Na sastanku smo sudjelovali kao pružatelji podrške i koordinatori cijelog tog procesa.” – istaknula je Dunja Mickov

Svi će prijedlozi i dokumenti biti prilagođeni i javno objavljeni, također u audio verziji zahvaljujući podršci Radio Rojca. Nacrt Smjernica za društveno uključivo i sudioničko donošenje odluka možete pročitati i svojim prijedlozima poboljšati ovdje.

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredila i vodila: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback