Kaštijun nam narušava kvalitetu života! Svi na prosvjed 30. rujna!

Radio Rojc

Objavljeno 19.09.2023. pod Društvo

S ciljem da se građanima u što većem broju ukažu na neodrživo stanje s kojim se svakodnevno suočavaju stanovnici juga Istre ponajviše zbog nesnosnog smrada i lebdećih čestica koje dolaze iz ŽCGO Kaštijun, 30. rujna na Portarati će se održati protestni skup. Tim povodom u emisiji Eko Rojc gostovali su Boris Kapuralin iz inicijative Čist zrak duga ljubav i Irena Burba iz Zelene Istre i Radne grupe za civlni nadzor .
“Prošla je još jedna turistička sezona i od obećanih mjera nadležnih i dalje ništa. Stalno se govori da je problem bio otpad i velike količine tog otpada , a postoci odvojenog se nisu povećali, kompostane se nisu izgradile, sortirnice se nisu izgradile i svako ljeto isti problem. Odvoz viškova se nije realizirao tijekom sezone ni vatrogasne mjere sa sprijčavanje smrada se nisu realizirale” – kaže Irena Burba.
“Smrad s Kaštijuna je ponekad jači ponekad slabiji, no problem je zapravo što mi i dalje ne znamo što udišemo, što ulazi u podzemne vode i kako će se to odraziti na zdravlje ljudi za deset ili petnaest godina” – kaže Kapuralin.
“Zadnjih nekoliko godina detektirali smo da cijeli sustav ne funkcionira. Ima više razina odgovornosti i građanima je sada zaista kvaliteta života umanjena”.- kaže Burba, pozivajući na kraju građane da zaista ozbiljno shvate ovu situaciju. “Već petu godinu mještani su suočeni sa smradom i lebdećim česticama, te je njihova kvaliteta života narušena. Apeliram i na građane drugih gradova i općina, jer otpad dolazi iz cijele Županije, te smo svi odgovorni da malo pritisnemo vladajuće da nešto poduzmu. Pokušajmo ih pritisnuti svojim glasom kako bi riješili taj problem”, zaključila je Irena Burba.

foto: kastijun.hr

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback