Loša kvaliteta zraka u Istarskoj županiji

Radio Rojc

Objavljeno 06.02.2024. pod Društvo

U jučerašnjem EKO ROJCU gošća je bila Irena Burba, predsjednica udruge Zelena Istra i članica nadzornog odbora Kaštijuna, a povod za razgovor je loša kvaliteta zraka u Istarskoj županiji. Naime, u posljednjih tjedan dana građani intenzivnije prijavljuju probleme s kvalitetom zraka na području oko Kaštijuna, a mjerenja pokazuju prekoračenje PM10 i PM2,5 lebdećih čestica koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

“Ovog vikenda smo dobili prijave nesnosnog smrada, sve s područja Banjola i područja Općine Medulin. Mi smo prijavili zagađenje Državnom inspektoratu i zatražili hitan obilazak Kaštijuna. Također smo kontaktirali ZZJZ i upitali zbog čega nisu obavijestili građane o zaista zabrinjavajućim razinama onečišćenja zraka, budući da je to jedna od uloga Zavoda – objaviti preporuke za građane, posebno djecu i kronične bolesnike.”

Irena Burba je također istaknula kako iz Zavoda navode da zagađenje dolazi iz Italije, te da je stoga kvaliteta zraka loša na području cijele Istarske županije. Navodi kako je razina zagađenja ipak veća na Kaštijunu u odnosu na mjernu stanicu Višnjan, a tu je i smrad koji nije zanemariv. – “Građani su s pravom zabrinuti jer se radi o dosta lošoj kvaliteti zraka. Bez obzira koji je razlog, svakako zaslužujemo informaciju. Mi zagovaramo da se postave dodatne mjerne stanice, očekujemo i od Općine Medulin da uloži u dodatnu mjernu stanicu, pa da možemo imati neka paralelna mjerenja. Sada su na terenu članovi Radne grupe za civilni nadzor da se vidi da li je uzrok Kaštijun ili nešto treće, možda spoj nekoliko elemenata.”  

Građani se s upitima i informacijama mogu javiti na broj Zelenog telefona udruge Zelena Istra: 072 123456 

Cijeli razgovor poslušajte dolje: 

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić 

Foto: www.kastijun.hr

Tekst: Edita Bojanac Delcaro 

RSS 2.0 | trackback