Svjetski dan borbe protiv raka

Radio Rojc

Objavljeno 08.02.2024. pod Društvo

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, u emisiji ZDRAVO DRUŠTVO gošća je bila je mr. sc. Danijela Lazarić Zec, voditeljica Službe za zdravstvo i promicanje zdravlja, pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

“Što se tiče Hrvatske i Istarske županije rak je drugi vodeći uzrok smrti, kao i u razvijenim zemljama svijeta. Što se tiče podataka, u našoj županiji u prosjeku godišnje obolijeva oko 1 200 osoba. Muškarci najčešće obolijevaju od raka bronha, pluća i debelog crijeva, dok je kod žena to rak dojke. Čak 50 posto smrti od ove bolesti se može prevenirati, i mi iz Zavoda smo ovdje da govorimo o toj temi. Rak se može prevenirati utjecajem na rizične čimbenike; Hrvatska je jedna od najdebljih nacija u Europi, isto tako smo u vrhu po udjelu pušača, a veliku ulogu ima i nezdrava prehrana. Iznimno je važno u prehrani koristiti cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, dakle mediteranska prehrana, ono što su nekad jeli naši stari. Naravno, moramo paziti na hranu koja je bogata šećerima, a posebno je bitno ne koristiti mesne prerađevine i smanjiti crveno meso u prehrani.” – istaknula je dr. Lazarić Zec.

Dr. Lazarić Zec također je ukazala na činjenicu da često zaboravljamo da nam je zdravlje prvo, da bi onda mogli raditi sve ostalo; družiti se, zabavljati se, biti korisni, tek kad nam je zdravlje narušeno krenemo popravljati. Stoga se svi oni koji žele nešto promijeniti u prehrani ili stilu života mogu obratiti Zavodu, u Savjetovalište za prehranu koje djeluje na devet lokacija u Istri. U prevenciji bolesti izrazito je bitna fizička aktivnost, dok ovisnosti i stres negativno djeluju na organizam, pa u Zavodu djeluje i Savjetovalište za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Pronaći ih možete na adresi Sv. Mihovila 2, ili kontaktirati na broj telefona 052 217 501.

Podaci o Savjetovalištu za prehranu se mogu naći na stranicama ZZJZ, a u Puli se nutricionistu možete obratiti na adresi Zavoda, Nazorova 23, te putem telefona 052 529 022 ili 099 380 4545.

Cijeli razgovor poslušajte dolje:

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

RSS 2.0 | trackback