Ma što će meni izbori!

Radio Rojc

Objavljeno 12.04.2024. pod Društvo, iz Rojca

Naš poznati politolog i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Berto Šalaj je u OBAVIJESNOM RAZGOVORU kod Saše Jokića komentirao aktualnu izbornu kampanju, kao i rezultate posljednje ankete uoči izbora, Zorana Milanovića, izborne jedinice i ostale aktualne teme u tjednu prije parlamentarnih izbora 2024.

Profesor Šalaj gostovao je u Puli na događaju “Ma što će meni izbori!“, na kojem je novim generacijama birača govorio o tome kako koristiti, ali pritom i razumjeti svoje građansko pravo na izborima. Kako se zalaže za smanjenje dobne granice s 18 na 16 godina, istaknuo je argumente koji bi išli u prilog takvoj odluci, a osvrnuo se i na generaciju Z i njihove reakcije na političke teme i izbore:

– “Moram priznati da je sve teže doprijeti do tih mladih generacija, oni su generacija koja je socijalizirana na društvenim mrežama, za koje je klasičan obrazovni sustav teško pratiti. I tu se pokušavamo naći, ja se pokušavam njima približiti a opet od njih zahtijevam da nešto čitaju i znaju. Danas sam govorio mladima da promatraju ovu kampanju, te da će vidjeti da najviše konkretnih obećanja dobivaju umirovljenici. Dakle, stranke vrlo konkretno govore što će dati umirovljenicima, povećanje, usklađivanje mirovina. A kad dođu na mlade, onda kažu kako će voditi računa o njima jer su oni budućnost, dakle vrlo apstraktno! Ako ne sudjelujete na izborima, političari će vas, da tako kažem, hladno zanemariti ako niste birač koji iskazuje svoj stav. Zato je bitno da se mladi što više uključe, a jedan od načina na koji ja razmišljam o tome – je da se u Hrvatskoj spusti dobna granica za sudjelovanje na izborima, na 16 godina.“

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredio i vodio: Saša Jokić

Foto: Berto Šalaj / Privatna arhiva

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback