Pomoćnici u nastavi mizerno plaćeni

Radio Rojc

Objavljeno 13.12.2022. pod Društvo

O nužnosti i važnosti pomoćnika u nastavi je zadnjih mjeseci bilo puno govora zbog čega je pritiskom javnosti i medija došlo do blagog poboljšanja njihovih uvjeta, ali nažalost ne dovoljno i sigurno ne onoliko koliko zaslužuju.

Pomoćnici u nastavi još uvijek imaju potplaćeni status jer iznos kojeg primaju nije ni dovoljan ni dostojanstven računajući koliko je bitna njihova uloga i djeci i društvu u cjelini. Djeca s poteškoćama su jedna od najosjetljivijih skupina društva kojima je pomoć asistenata u nastavi aposlutno nužna kako bi ostvarili svoja prava, a društvo je obavezno podržati ih omogućavajući im pomoćnike i pridonijeti njihovom općem razvoju.

Zahtjevnost i težina njihovog posla esencijalno je važna učenicima kojima pomažu, njihovim zahvalnim roditeljima, školama u kojima rade, ali čini se ne i strukturama koji bi ih trebale financijski podržati.

Upravo zbog nedavnih događanja i njihovih zahtjeva u emisiji Priručnik smo za mišljenje upitali pomoćnice u nastavi Anu Jovanovsku i Tatjanu Itrić.

Pomoćnici u nastavi se financiraju 80% bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

“Htjeli bi informirati javnost da smo uputili zahtjev Istarskoj županiji za materijalnim pravima pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno zahtjev za povećanjem satnice,” obavijestila nas je Ana Jovanovska. “Pomoćnici u nastavi se financiraju iz Europskog socijalnog fonda i to nije mali novac, to je subvencija u iznosu od 80% i ta sredstva su bespovratna,” naglašava kako bi razumjeli o kojem učešću se zapravo radi. “Isto tako taj projekt ne određuje kolika će nama biti visina satnice što znači da uz dobru volju županije to može biti veće.”

U Istarskoj županiji trenutno radi 105 pomoćnika u nastavi koji asistiraju djeci s poteškoćama u razvoju u školama kojima je osnivač Istarska županija i koji su godinama tražili da im se satnica uveća jer je iznos od 25 kuna po odrađenom satu zbilja ponižavajući i ugrožava egistenciju samih pomoćnika.

Upravo zbog navedenog razloga je poznat podatak da je odrađeni broj njih, unatoč plemenitom pozivu, zbog izrazito teške financijske situacije često prisiljeni potražiti dodatni ili drugi posao, usprkos velikoj želji da se posvete djeci kojoj su potrebne njihove vještine, ljubav i znanje.

Asistentima u ostatku Hrvatske, koji nominalno žive u nerazvijenim krajevima, je satnica podignuta na 35 ili 40 kuna, što u često nazivanoj najnaprednijoj i bogatoj Istarskoj županiji nije slučaj. Za svjetlije primjere treba naglasiti da su gradovi Umag i Pazin samoinicijativno povećali stanicu pomoćnicima u nastavi bez da su asistenti išta tražili. Ipak treba naglasiti da je i taj iznos, od 30 kuna po satu, prenizak i za uvjete života i za težinu posla kojeg odrađuju upravo pomoćnici u nastavi pri svakodnevnom radu.

Postavlja se pitanje što će biti s djecom kad se jednom ukine taj priljev sredstava.

Roditelji nam daju podršku,” priznaje Tatjana, “jer ta djeca ne bi mogla pohađati redovne sustave bez nas. Nažalost, još je jedna stvar bitna u svemu tome je da će sigurno doći do velikog odljeva kadra prvenstveno upravo iz financijskih razloga, a to je ono što se ne bi smjelo desiti kad se radi o tako osjetljivoj skupini u društvu”.

Ovaj problem je otvorio novo pitanje, a to je vidljivi manjak kadra zbog čega mnoge škole redovno oglašavaju potrebu za zapošljavanjem novih pomoćnika u nastavi, ali im se zbog težine posla i sramotno niskih plaća javlja jako malo ljudi. Na taj način su direktno oštećena djeca kojima treba asistencija u sustavu, kao i cijeli obrazovni sustav koji zbog manjka kadra nije u stanju pružiti onu razinu obrazovanja i odgoja koji želi i koji je obvezan pružiti. Zbog istog se ističe vrlo loša perspektiva kako za samo djecu, tako i za vrijedne pomoćnike u nastavi te njihove kolege koji izuzetno cijene njihovu pomoć u edukativnom procesu.

Uz vrlo loš financijski aspekt posla, problematičan je i Pravilnik kojeg je nužno mijenjati, naglašavaju. Po važećem Pravilniku o pomoćnicima u nastavi asistenti se svake godine, nakon završetka nastave, nađu na ulici. Naravno, na jesen moraju svaki puta prolaziti ponovo svu proceduru zapošljavanja i uvijek prisutnu nesigurnost hoće li zapravo dobiti posao, pa hoće li raditi s istim djetetom ili čak u kojoj će se školi zaposliti.

Zbog svega toga i bez obzira na važnost i njihovu nezamjenjivost, situacija za pomoćnike u nastavi je vrlo teška i vrlo izazovna. Nadamo se da će im nadležni u budućnosti omogućiti bolje uvjete rada i pružiti im podršku koji zasigurno zaslužuju.

Cijelu emisiju Priručnik poslušajte na sljedećem linku:

Ovaj tekst objavljen je temeljem Javnog poziva za financiranje programskog sadržaja od interesa za Istarsku županiju – Regione Istriana u 2022. godini.
Objavljeni programski sadržaj je odgovornost Saveza udruga Rojca i ne izražava službene stavove Županije.

Autor: Branimir Slijepčević

Tekst: Aleksej Orel

Fotografija: Pixabay, Savez udruga Rojca

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback