‘Ne treba čekati da netko drugi predloži ideju’

Radio Rojc

Objavljeno 09.08.2023. pod Društvo

U emisiji Eko Rojc, gostovali su Iva Maslovar i Nedjiljko Landeka, ispred nove pulske inicijative ‘Jestiva Pula’ i ukratko predstavili inicijativu, motive iz kojih djeluju i budućnost kojoj se nadaju.  

Riječ je, dakle, o izgradnji ‘šumskih vrtova’ i ‘jestivih parkova’, za početak na Valsalinama, iako zapravo svaki kvart može pronaći prostor koji može biti oplemenjen biljkama, a čemu dokaz i do ta još ima mjesta na kojima ljudi vrtlare na gradskim prostorima, veli Iva.  

Pula je svoje vrtove već imala, nastavlja Maslovar, no oni se eliminiraju gradnjom, kao što je to slučaj kod nove pulske bolnice, a u novom je planu grada da se Lošinjska ulica usmjeri slično Gregovici, pa se tako naprave zajednički vrtovi, uz male individualne parcele i vratiti prirodnu lokvu, koja je sada zatrpana smećem, a koja bi mogla biti mjesto učenja za obližnju školu Vidikovac.  

Nadalje o ideji na Valsalinama, koju se udruga nada provesti, Nedjeljko veli da je naum iza društvenog vrta taj da se okupe svi korisnici privatnih i ograđenih malenih vrtova, te da im se kroz rad inicijative pruži edukacija, primjerice o zaštiti od komaraca ili često korištenoj vodi iz bunara, uz monitoring na vodu, sve u svrhu kvalitetnijeg i sigurnijeg povrtlarstva.  

Društveni su vrtovi normalna i uobičajena praksa u svijetu, dok kod nas postoje u Križevcima, Varaždinu i Rijeci, veli Iva. ‘Zajednica je moćna, ja u nju vjerujem’, nastavlja, pa poziva građane iz drugih kvartova da se jave sa idejama i mislima o tome što bi se u njihovim ulicama moglo učiniti, obzirom da svatko svoj kvart najbolje poznaje.  

Inicijativa će zasad djelovati na ovaj način, unutar direktiva koje im Grad bude dopustio, a onda se nada formiranju udruge, uz kadrovske dopune, koja bi onda radila službenije.  

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.  

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić  

Pripremila: Ana Predan 

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback