Prostorni problemi brionskog priobalja

Radio Rojc

Objavljeno 17.08.2023. pod Društvo, Kultura

Vidim šumu pišem pašnjak projekt je vođene ture kroz prostorne probleme brionskog priobalja koja će se održati u subotu 26.8. te u utorak 29.8. u organizaciji Marte Baradić i Katerine Duda.

Ideja ovog intrigantnog projekta u formi autobusne ture je istražiti prostorne probleme brionskog priobalja, poteza od Vodnjana, preko Peroja i Mandriola do Betige i Barbarige. Vožnja je obilazak nalik turističkima, umjetničko istraživanje, lecture performans ili audio vožnja, zatim akcija i simboličko zauzimanje. Građani će imati jedinstvenu priliku da dok autobusom prolaze kroz ceste i makadame, promatraju tipove gradnje, vegetaciju, građevinske i geodetske manevre, luksuzne vile i bespravna naselja, te svojim očima se uvjeriti koliko se i na koji način krajolik mijenja u posljednjih desetak godina.

Sam naziv rada „Vidim šumu, pišem pašnjak“ posuđen je iz jednog novinskog članka, a odnosi se na geodetsku prevaru kada geodeti po izlasku na teren u dogovoru s vlasnicima parcela, zanemaruju šumu, već teren bilježe kao poljoprivredno zemljište kako bi omogućili krčenje šume, a potom i unosniju parcelaciju i prodaju.

Obilazak uključuje i kupanje na prisvojenoj plaži. Organizator poručuje građanima da ponesu kupaće kostime i ostale rekvizite za kupanje i zauzimanje plaže!

Polazak je iz Vodnjana u 18 sati, a očekivano trajanje obilaska je dva sata.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na mail katerinaduda@gmail.com i moguće je naznačiti koji vam termin obilaska više odgovara (26. ili 29.8.). Obilazak će se snimati za proizvodnju materijala koji će se koristiti za daljnji razvoj rada.

Marta Baradić (Pula, 1988.) pokretačica je Kina Katarina – feminističkog kina na otvorenom koje se od 2016. održava na obalama Pulskog zaljeva i drugim značajnim lokacijama u Puli i okolici. Diplomirana komparatistkinja književnosti, trenutno je doktorandica na Odsjeku za rodne studije (CEU, Beč) gdje istražuje povijest ženskog aktivizma. Kao aktivistkinja, primarno se bavi radnim uvjetima u polju kulture te kulturom kao javnim dobrom.

Katerina Duda (Pula, 1989.) je multimedijska umjetnica. Diplomirala je studij animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima se najčešće bavi temama vezanim uz urbane prostore i kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene, primjerice kroz arhitekturu ili turizam. Koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video. Sudjelovala je u nizu izložbi, grupnih i samostalnih projekata u zemlji i inozemstvu. Radi kao umjetnička suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjeku za animirani film i nove medije.

Rad je financijski podržan od Ministarstva kulture i medija i Grada Vodnjana uz pomoć Apoteke, Vizure Aperte i DAI-SAI.

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback