Plemenita periska se vraća u Jadran

Radio Rojc

Objavljeno 30.04.2024. pod Društvo, iz Rojca, Podcast

Nakon zabrinjavajućeg masovnog uginuća periski na Mediteranu, iz uvale Dajla-Belveder stižu ohrabrujuće vijesti zahvaljujući naporima Građanske inicijative Dajla, udruge Moj lipi Karigador i podršci Zelene Istre. Na ovom je području nedavno zabilježeno prisustvo živih periski, što ima posebnu težinu s obzirom na to da su u hrvatskom dijelu Jadrana preostale svega 23 žive jedinke. O važnosti ovog otkrića i implikacijama za očuvanje morske biološke raznolikosti, u emisiji EKO ROJC govorila je Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

“Kao što znamo, došlo je do pomora svih periski, tako da je svaka jedinka vrlo važna. Dvije građanske inicijative, uz podršku Zelene Istre već dugi niz godina apeliraju da se spriječi apartmanizacija i betonizacija još uvijek netaknute uvale Dajla-Karigador, gdje je u planu bila izgradnja dviju luka otvorenih za javni promet, s oko 60-ak vezova.” – navela je Irena Burba

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u elaboratu iz 2022. godine ističe da Studija utjecaja na okoliš nije potrebna, zbog pomora periski u dotičnoj uvali. Takav zaključak izaziva čuđenje, s obzirom na planirani zahvat koji uključuje iskopavanje približno 23 000 m³ morskog sedimenta, uz produbljivanje morskog dna za 3 do 4 metra. Međutim, nedavno otkriće mladih primjeraka periski, vrste koja je strogo zaštićena, pruža novu dimenziju ovoj priči. Nalaz ukazuje na mogućnost oporavka populacije, što daje nadu da do izgradnje luka u ovom osjetljivom ekosustavu ipak neće doći.

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredila i vodila: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: www.zelena-istra.hr

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback