Pokrenut Klimatski portal

Radio Rojc

Objavljeno 09.04.2024. pod Društvo, iz Rojca

Klimatski portal krenuo je s radom 20. ožujka ove godine, a pokrenula ga je udruga Faktograf u okviru projekta Činjenice o klimatskoj krizi – klima.faktograf.hr. Novoosnovani portal ima za cilj pružanje provjerenih informacija povezanih s klimatskim promjenama, zalažući se istovremeno za pristup novinarstvu koji je usmjeren na rješenja. Tim smo povodom u EKO ROJC pozvali Petra Vidova, glavnog urednika i voditelja razvoja tog portala, a donedavno i glavnog urednika Faktografa.

Na pitanje je li napokon došlo vrijeme da ozbiljno shvatimo klimatske promjene, jer one kao takve utječu na jako puno segmenata ljudskog života, te da li je to bila glavna misao vodilja pri pokretanju Klimatskog portala, odgovorio je:

– “Tako je, mi koji činimo redakciju Klimatskog portala smatramo da nema važnije teme od te teme! To nije tema koja obilježava trenutak, to je nešto čime ćemo se baviti u godinama i desetljećima koje dolaze i naprosto želimo sudjelovati u toj raspravi. Konkretno, želimo razgovarati o rješenjima. Smatramo da se u Hrvatskom medijskom prostoru o klimatskim promjenama vrlo često izvještava senzacionalistički, katastrofično. Taj način izvještavanja kod ljudi izaziva neku anksioznost, strah i mislimo da to nije način na koji se time mora baviti – to je problem koji se mora riješiti i stav je redakcije Klimatskog portala da ga tako treba i tretirati.”

“Mi smo tek krenuli i još smo prilično mali kolektiv, ali ono što bi mi željeli napraviti je izvještavanje o kvalitetnim tehnološkim i političkim rješenjima na probleme koji su vezani uz klimatsku krizu, a koji funkcioniraju diljem svijeta i mogu poslužiti kao primjer.”

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredila i vodila: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Klimatski portal / Facebook

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback