Referendum ostvarili – tužbu zaradili

Radio Rojc

Objavljeno 14.01.2023. pod Društvo

Gost Radio Rojca bio je Aleksej Orel iz inicijative građana za Referendum za Lungomare

Nakon tri mjeseca od referenduma, iz inicijative kažu da su ponosni na to što su referendum ostvarili i okupili broj građana koji nije zanemarljiv. Predstoji im jedna dugačka pravna bitka, a trenutno rade na istraživanju dokumentacije. Članovi inicijative tražili su da budu dio postupka u izdavanju lokacijske dozvole, kao zainteresirana javnost, ali su odbijeni od strane grada. Poslana je žalba ministarstvu povodom te odluke, a ovisno o rješenju će postupati po višim instancama.

Investitor, odnosno tvrtka Hotel Valkane tužio je aktiviste za klevetu, a tužbe su trenutno u tijeku. Drugo ročište je zakazano za 6. veljače, a tužbe su primili Aleksej Orel, Boris Stermotić i Ivana Nataša Turković. Besplatna pravna pomoć i pravno zastupanje nije moguće kod lakših kaznenih dela, a za aktiviste trenutno ne postoji oformljena udruga ili neki drugi oblik pomoći, što je nešto što guši potencijalni razvoj civilnog društva. Članovi inicijative usprkos tome imaju stručnu odvjetničku pomoć.

Inicijativa je i dalje aktivna, najveći prioritet je istraživanje dokumentacije kako bi se prijave mogle što kvalitetnije nadopuniti. Dobrodošla je bilo kakva pomoć i priključivanje ljudi sa znanjem i iskustvima. 

Cijelu emisiju Pula to je raj možete poslušati na sljedećem linku:

Pripremila: Anja Ninić

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback