Rozi megafon – dva koraka naprijed, jedan natrag

Radio Rojc

Objavljeno 27.02.2023. pod Društvo

U 133. epizodi Procesa gost je bio Franko Dota iz Zagreb Pridea. Razgovarali smo o trećem izdanju “Rozog megafona: Izvještaju o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u RH 2018.-2022.”, objavljenom 13.2.2023. godine. Podnaslov izvješća je dva koraka naprijed, jedan natrag, što je veoma točan sažetak izvještaja, čak i malo optimističan, kako primjećuje Dota.

Na pitanje je li došlo do stagnacije po pitanju razvoja prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, naš sugovornik nažalost odgovara potvrdno. Iako u zadnjih 5 godina imamo sve svjesniju, ohrabreniju, emancipiraniju, vidljiviju i snažniju LGBTIQ zajednicu Hrvatske, nemoguće je zanemariti očiti porast govora mržnje i zločina iz mržnje u posljednjih nekoliko godina. U okviru drugog izdanja Rozog megafona zaključak Zagreb Pridea bio je da “unatoč nastojanjima desničarskih i klerikalnih organizacija zakonodavni okvir za naša temeljna prava je relativno zadovoljavajuć.” Međutim, od tada nije bilo pomaka, zaključuje Dota.

Dobiva se dojam da institucije u potpunosti ignoriraju i zanemaruju potrebe i prava LGBTIQ osoba, skrivajući se iza donesenih zakona i propisa. “Da bi ti propisi imali smisla, oni moraju biti primjereno aplicirani u praksi, ali i mora se raditi na promjeni društvene klime u svim sferama”, ukazuje naš gost. Problem je i u tome što Vlada nije predložila konkretne mjere za borbu protiv homofobije i transfobije u školama, nije pokrenula neku kampanju za prihvaćanje LGBTIQ osoba kroz obrazovni sustav. Sve to zajedno čini taj jedan, ali veliki korak nazad.

Dva korka naprijed o kojima je riječ u podnaslovu izvješća referiraju se na sljedeće stavke. LGBTIQ zajednica je sve svjesnija svojih prava i sve češće ih koristi; tako se bilježi veći broj životnih partnerstva, ali i veći broj prijava govora mržnje i zločina iz mržnje. Nastavno na taj prvi korak naprijed su i nedavne bitne sudske odluke koje idu u korist pripadnika LGBTIQ zajednice. Bilježi se i porast broja osoba koje dolaze na povorke ponosa, a i same povorke prolaze u sve boljoj i tolerantnijoj atmosferi. Međutim, dojam je da su oba ta koraka naprijed plod isključivo zalaganja i rada samih pripadnika LGBTIQ zajednice, te će i dalje većina posla biti na njihovim leđima.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarali: Jan Franjul, Ana Bačić i Adriana Posedel-Frančić

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback