Seksizam naš svagdašnji i kako ga suzbiti

Radio Rojc

Objavljeno 23.08.2023. pod Društvo

„Seksizam je sveprisutan u našem javnom prostoru, a posebno se ističe u medijima, politici i društvu općenito. Tolika je njegova prisutnost da smo kao društvo postali gotovo imuni na njega, pa ga nerijetko ni ne primjećujemo. Međutim, kada jednom osvijestimo ovaj problem, počinjemo primjećivati koliko je seksizam prisutan na svim razinama našeg društva – od medijskih članaka do radnog mjesta, od reklama do privatnog života“.

Uvodne su to riječi iz nedavno objavljenog „Priručnika za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji“ Nataše Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč.  Priručnik je ponajprije namijenjen medijima, odnosno novinarkama i novinarima, urednicama i urednicima te oglašivačima, kao i organizacijama civilnog društva koje se bave ženskim ljudskim pravima, no kao vrijedan alat poslužit će i studenticama i studentima novinarstva, kao i svim aktivnim građankama i građanima koje/i žele pridonijeti borbi protiv seksizma. 

U priručniku je moguće pronaći informacije o tome što je seksizam, kako ga prepoznati i kome ga prijaviti, kao i zašto je važno suzbiti seksizam u medijima i oglašivačkoj industriji. Pročitajte više o štetnom utjecaju seksizma na društvo i kakvu vezu on ima s rodno uvjetovanim nasiljem te kako utječe na djecu. Doznajte sve o zakonodavnom okviru u Hrvatskoj i Europskoj uniji te preporukama Vijeća Europe za sprječavanje seksizma u medijima. Analizirajte seksizam na stvarnim primjerima, doznajte više o problematičnoj terminologiji i naučite kako ne izvještavati i oglašavati seksistički. 

Ovaj priručnik za cilj ima potaknuti medije i oglašivače da preispitaju svoje prakse i postupke te preuzmu odgovornost za utjecaj koji imaju na društvo. Kroz promicanje svijesti o seksizmu i pozitivnim promjenama možemo zajedno stvoriti društvo koje cijeni ravnopravnost, poštuje ljudska prava te podržava inkluzivnost. 

Priručnik je moguće preuzeti na slijedećem linku:  Priručnik 

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback