Stabla u šumici Lungomare su očigledno srušena nezakonito

Radio Rojc

Objavljeno 06.10.2023. pod Društvo

Pulska vruća teme ovog tjedna bila je vezana za događaje na šetnici Lungomare gdje grupa građana protekla četiri dana svojim tijelima brani stabla od, kako naglašavaju, nezakonitog rušenja. Tim povodom u emisji “Pula to je raj” gošće su bile predstavnice grupe Azra Šljivo i Nataša Medančić.

Tijekom posljednjeg zasjedanja Gradskog vijeća Nataša Medančić upala je u gradsku vijećnicu i obratila se gradonačelniku i vijećnicima apelom da ne uše stabla nezakonito. Gradonačelnik je nije ni pogledao. “Odlučila sam se na to jer nema adekvatnog odgovora gradskih vlasti u vezi radova na Lungomare. Htjela sam skrenuti pažnju na problem nezakonite sječe stabla. Nama je u fokusu da spasimo ta stabla. Naš gradonačelnik i vijećnici su odgovorni za to, jer oni su izdali dozvolu za rad, bez da su prikupili sve adekvatne dozvole od drugih institucija.” – veli Medančić.

Grupa građan od prije četiri dana svaki dan u radno vrijeme dežura u šumici Lungomare. “Prvi dan, gradilište nije bilo ograđeno, tek su treći dan postavili neku zaštitnu opremu. Mi smo slobodno ušetali u šumicu, na rubu gradilišta, promatrali radove i pazili idu li na stabla. Da nismo stali pred stabla ona bi bila srušena kao što je srušeno desetak stabala, ne na djelu samog igrališta, već gore uz šetnicu gdje provode struju. Čemu ta šetnica kad već postoji kilometarska šetnica uz more?” – veli Medančić.

Cijeli slučaj prijavljen je DORHU, međutim do danas se nitko još nije pojavio. “Ni jedna inspekcija nije izašla na teren. Šumarija, Hrvatske šume su trebale dati dozvolu za rušenje stabala. Vi ne možete srušiti stablo ni u svom dvorištu bez dozvole, a kamoli u parku šumi jednoga grada. Ne postoje doznake za rušenje tih stabala. Trebale su ih izdati Hrvatske šume” – kaže Azra Šljivo.

Vezano za broj stabala koji je srušen Šljivo veli kako je vrlo indikativno da investitor nema plan i program rušenja, odnosno ne postoji lista koliko stabla treba srušiti.

Na riječi predsjednika NK Uljanik Toni Draguzet da “nisu heroji oni koji se bacaju pod bagere, već oni koji treniraju djecu” Azra Šljivo naglašava da ni jedni ni drugi nisu heroji. “Djeca trebaju trenirati u najadekvatnijim uslovima, to uopće nije problem. Kao majka i kao građanka pitam se čemu mi učimo djecu; da možemo raditi bilo što bez ikakvih posljednica, makar to bilo naoičigled, rušenje stabala bez ikakvih dozvola”.

“Priključuje nam se sve više ljudi, zainteresirani su što se događa. Nije sve izgubljeno, ipak imamo masu koja bi mogla biti kritična. Prisjetimo se referenduma i 10 tisuća glasova kaže Azra Šljivo. Na pitanje što dalje, Azra Šljivo i Nataša Medančić kažu da nastavljaju dežurati, te u trenutku kad stignu doznake za stabla: “Mi ćemo se ispred stabla koje imaju doznake maknuti, ispred onih koje nisu nećemo. Mi samo želimo reći da bi bilo vrijeme da se počne radi zakonski”.

Priredio: Dejan Štifanić

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback