Uhićenje aktivista grupe Walter

Radio Rojc

Objavljeno 02.02.2024. pod Društvo

U emisiji PULA TO JE RAJ gosti su bili Nataša Medančić i Boris Kapuralin, vezano uz uhićenja šestero članova grupe Walter, čiji su oboje članovi. Aktiviste, među kojima je bio i Kapuralin, pulska je policija uhitila 29. siječnja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđih stvari. Incident se dogodio na gradilištu nogometnog igrališta na Valkanama. 

PU Istarska je nakon sedam sati ujutro zaprimila dojavu o oštećenju ograde, a Boris Kapuralin je u emisiji izjavio kako on u to vrijeme nije bio na toj lokaciji, već da je telefonski obaviješten o radovima na Valkanama, nakon čega je četvero aktivista krenulo na gradilište — “Kad su vidjeli da kreću radovi, četvero naših aktivista je odlučilo ući i zaustaviti ih, te su alarmirali druge. U to smo doba mi bili na putu za Valkane, a u međuvremenu je došla policija i zapisala ljude koji su bili tamo, uz nas dvoje koji smo došli naknadno.” — kazao je Boris Kapuralin, dodavši kako natpisi u medijima o rezanju ograde, te ulazak na gradilište kroz tu rupu nisu ni približno točni, već je samo jedan mali dio žice odrezan da bi se sporna ograda mogla pomaknuti dvadesetak centimetara. 

Na pitanje o tome gdje se nalazila u to vrijeme, Nataša Medančić odgovorila je kako je bila zauzeta poslovnim obavezama — “Ja sam propustila akciju tog jutra, ali pratila sam događaje i odmah smo se angažirali. Bilo jasno da se tu radi o naprasnom uhićenju i nekim, u najmanju ruku, sumnjivim optužbama. Sama optužnica odnosi se na tu jednu prerezanu žicu, ništa se drugo na njoj nije našlo.“ 

U međuvremenu je Marin Glavaš iz tvrtke Gajanakop javno istupio, kazavši da je šteta puno veća od jedne žice te da ima razbijenog stakla, a broji se i šteta od neizvođenja radova, urina po strojevima i potrganih registarskih tablica, te je poručio da će oni kao izvođač radova sudskim putem tražiti naknadu štete. 

Na ove tvrdnje Kapuralin je odgovorio kako je štetu koja im se stavlja na teret mogao napraviti bilo tko, pa i sam izvođač radova kako bi maknuo aktiviste s terena. — “Ne kažem da šteta nije počinjena, ali mi nismo imali takve namjere. To što je on rekao je njegovo mišljenje.” Uz to je dodao kako se izvođač vrlo inteligentno ogradio, te da je sporni teren u sudskom procesu.  

Šestero aktivista koji su uhićeni tijekom pokušaja sprječavanja odvoženja trupaca s terena budućeg nogometnog igrališta na Valkanama, pušteno je na slobodu nakon provedene noći u pritvoru.   

Cijeli razgovor poslušajte dolje: 

Razgovarao i fotografirao: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro 

RSS 2.0 | trackback