Vanja Jurić: Cilj SLAPP tužbi je autocenzura

Radio Rojc

Objavljeno 28.03.2022. pod Društvo

Gošća Saše Lekovića u emisiji Hitna Služba bila je odvjetnica Vanja Jurić, koja je također i braniteljica novinara i članica Stručne skupine Europske Komisije za SLAPP tužbe.

“To su strateške tužbe usmjerene protiv javnog djelovanja koje je u javnom interesu. U njima zapravo ne postoji pravna osnova koju svaka tužba treba imati. One se ne podnose radi zaštite prava i interesa, nego im je primarni cilj opteretiti osobu s druge strane vođenjem postupka, visokog tužbenog zahtjeva, zastrašiti je financijskim opterećenjem, kako bi se u konačnici uzrokovali efekti autocenzure”, objašnjava odvjetnica.

Prema njenim riječima, u pitanju su tužbe koje su same sebi svrha.

“Cilj je podići tužbu, voditi postupak što duže i sa što većim troškovima, kako bi se osoba dovela u situaciju da se pita o svojoj egzistenciji, da kaže – Okej, možda je bolje da o ovoj temi više ne govorim javno zato što ovo do te mjere utiče na mene da mi je pametnije da to pustim”, kaže naša sugovornica.

Ona dodaje da je riječ o odnosu moći, koji s jedne strane ima tužitelja, najčešće društvenu, političku i financijsku moć, a s druge strane novinare, aktiviste, zviždače.

“Posebno je teško kada su s druge strane neprofitni mediji, koji jedva da imaju novca i za redovito financiranje, a kamoli za troškove takvih tužbi”, zaključuje Vanja Jurić.

Foto: Scott Graham/Unsplash

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback