Davor Mišković: Zabrinjavajuća ovisnost o turizmu

Radio Rojc

Objavljeno 29.03.2022. pod Društvo

Prošlog tjedna predstavljen je 18. broj časopisa udruženja inženjera Techne. Najvećim i najznačajnijim projektom udruženja, koje djeluje od 1994. godine, predsjednik Davor Mišković, smatra osnivanje Politehnike -Visoke tehničke škole, osnovane 2000. godine.

“Energetsko siromaštvo približava nam se vrlo realno svima i mislim da ćemo ga uskoro osjećati i više, pa i da nema ovih događanja u Ukrajini, što je eksponencijalno povećalo opasnost od toga”, smatra Mišković te dodaje da se “s društvenog gledišta, trebamo truditi da ljudi ne budu energetski siromašni kako se ne bi ugrožavalo njihovo zdravlje, a zdravlje će se ugrožavati zbog neadekvatnih načina življenja koji se na kraju manifestiraju kroz energiju”.

“Posebno rizična skupina od energetskog siromaštva danas u Britaniji su umirovljenici i stoga dobijaju određeni mjesečni iznos kako bi im se pomoglo u borbi protiv energetskog siromaštva. Ako bi se uzeli u obzir britanski kriteriji u Hrvatskoj imamo nekoliko milijuna energetski siromašnih”, objašnjava Mišković.

“Mi inžinjeri naučili smo od Vinka Jurcana, a on je bio pokretač većine visokog školstva i turizma u Istri, da svaka vlada ili vlast treba biti zabrinuta ako turizam počne učestvovati u ukupnom dohotku s više od 10 posto. Prelazak granice od 10 posto mora biti alarm da nešto nije u redu. Mi se sada hvalimo s 20 i preko 20 posto”, upozorava Mišković.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

RSS 2.0 | trackback