Zakon koji je ujedinio građane i stručnu javnost

Radio Rojc

Objavljeno 31.01.2023. pod Društvo

Subotnji performans na Portarati, u organizaciji Inicijative za Lungomare i Zelene Istre, u sklopu šire Inicijative Javno je dobro, usmjeren protiv novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama bio je svojevrsna uvertira i poziv na prosvjed koji će se održati u četvrtak, 2. veljače, u Zagrebu. Irena Burba iz Zelene Istre kaže kako su performansom htjeli demonstrirati što nas potencijalno čeka ukoliko Zakon u ovakvom obliku prođe u Saboru.

Ovaj i ovakav Zakon dignuo je na noge građane, stručnu javnost, neke javne ustanove, čak i oporbu. ”Sad nam je jedinstvena prilika da zaista strateški promišljamo i da za buduće generacije napravimo Zakon koji će biti kvalitetan, koji će biti dobar”, kaže Burba. Napominje da nas ovako postavljen Zakon može odvesti do talijanskog ili španjolskog scenarija; sve veći broj koncesija, sve manje slobodnog pristupa obali.

Problematično je također što u Zakonu stoji da ”na pomorskom dobru nema gradnje, na pomorskom dobru nema nasipavanja, nema ograničavanja opće upotrebe, osim ako je to ovim zakonom dozvoljeno”. Nažalost, jako puno zakonskih ustupaka temelji se upravo na koncesijama, upozorava Irena, a ”ukoliko lučke kapetanije, jedinice lokalne samouprave budu isto izdavale te dozvole za gradnju, ne možemo vjerovati da tu neće biti korupcije i da se neće pogodovati privatnom interesu.”

Prošlog je tjedna, zajedno sa Gabrijelom Medunić iz udruge Sunce, ispred Zelenog foruma sve primjedbe na Zakon iznesla pred saborskim predstavnicima u Odboru za zaštitu okoliša i prirode, te se nakon svih izlaganja dalo naslutiti da bi se neke primjedbe mogli usvojiti. Međutim, ostaje strah da bi to bilo samo kozmetičke priode. Stari Zakon nije dobar, novi potencijalno još gori.

Cijeli ragovor sa Irenom poslušajte od 10:20 na sljedećem linku:

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback