Život u sjeni cementare

Radio Rojc

Objavljeno 07.05.2024. pod Društvo, iz Rojca

Dragica Pršo, članica Vijeća mjesnog odbora Sv. Polikarp – Sisplac, u emisiji EKO ROJC istaknula je problematiku zagađenja zraka od strane pulske cementare. Građani koji žive na području Stoje i okolice suočavaju se s ovim problemom dugi niz godina, no šira je javnost za to saznala tek nedavno, krajem 2023. godine kada su mediji počeli više izvještavati o ovoj tematici. Život u neposrednoj blizini Calucema donosi izazove poput buke, prašine i neugodnih mirisa, što je postalo uobičajeni dio svakodnevice za stanovnike tog područja.

Zbog značajnih ekoloških problema koje cementara na Stoji izaziva uslijed ispuštanja štetnog sumporovog dioksida, građani su, predvođeni Dragicom Pršo, podnijeli prijavu o zagađenju. Udruga Zelena Istra također detaljno prati ovaj slučaj, proaktivno reagirajući na zabrinutost građana, pa kontinuirano obavještava vijećnike o razvoju situacije. Kao odgovor, Državni inspektorat priprema pokretanje prekršajnog postupka protiv tvrtke Calucem d.o.o. Pula.

“Mi nismo za to da se cementara zatvori, 400 ljudi radi tamo. No, s obzirom na to da smo u 21. stoljeću, da smo u Europskoj Uniji, mislim da možemo i moramo očekivati minimum nekog standarda! Ako već neće prijeći na neki drugi izvor energije, neka ulažu više u infrastrukturu koju imaju, jer smrad je nesnosan.” – zaključila je Dragica Pršo

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredila i vodila: Gabrijela Galant Jelenić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback