Radionica suvremenog plesa s Nikom Janković Disney

Radio Rojc

Objavljeno 17.01.2023. pod iz Rojca, Kultura

Savez udruga Rojca organizira ciklus besplatnih online radionica suvremenog plesa kojeg će voditi Nika Janković Disney, plesna pedagoginja, koreografkinja i izvođačica koja je diplomirala na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Radionice se organiziraju u sklopu projekta „ArtON“, kojeg provodi Savez udruga Rojca. 

Suvremeni ples je u svojoj relativno kratkoj povijesti doživio ogromnu transformaciju. Od Marthe Graham i Merce Cunninghama do velikana današnjice kao sto su Dimitris Papaioannou i Akram Khan, što je utjecalo na razvoj suvremenog plesnog izričaja i koje su struje diktirale smjer?

Kroz 15 radionica polaznici će s voditeljicom proći razne tehnike suvremenog plesa koje su obilježile razvoj ovog stila kroz desetljeća. Želja voditeljice Nike Janković Disney je da s polaznicima zajednički iskusi raznolikost suvremenog plesa kroz tehnike i stilove koje su ga obilježile te da kroz to utjelovljeno istraživanje pokušaju razumjeti izričaj koji suvremeni ples ima danas. 

Voditeljica Nika Janković Disney o radionici je rekla: „U oceanu plesnih stilova, što je suvremeni ples danas? Kada sam ja suvremeni plesač? Moje je mišljenje da je suvremeni ples puno vise od tehnike i stila. Kroz svoju povijest, suvremeni je ples oduvijek bio neka vrsta pobune protiv mainstream stilova, tek se kroz zadnjih par godina suvremeni ples i sam pretvorio u mainstream izričaj. Time je moguće izgubio svojevrsnu svrhu, ali je svakako dobio novo značenje. Suvremeni plesači se i dalje smatraju medu najvirtuoznijima te su najtraženiji kada se radi o pozicijama u predstavama i plesnim kompanijama. Biti suvremeni plesač danas znaci da su očekivanja visoka, da kao suvremeni plesači posjedujemo veliki broj vještina i temeljito razumijevanje raskošnosti i bujnosti pokreta.“

Radionica će se održavati online putem Zoom platforme, a namijenjena je mladima do 25 godina života, te se idealno kombinira kao priprema za umjetničke akademije (plesne, dramske, fizički teatar, koreografija, režija…). 

Prijaviti se možete putem maila info.surojc@gmail.com do 31. siječnja 2023. godine.

Nika Janković Disney diplomirala je kao plesni pedagog, koreograf i izvođač na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Od 2014. radi kao slobodan umjetnik, izvođač i pedagog s plesnim kompanijama Conny Janssen Danst, ICK Amsterdam i Youth Theater Krakeling. Između ostalih, radila je s koreografima Maurice Causeyem i Dunjom Jocic. 2018. Godine koreografirala je solo „Dance, Arian!“ čija je premijera zaživjela tijekom Streetorforma plesnog festivala u Zagrebu, a solo je izveden i u sklopu produkcijskih kuća Dansmakers u Amsterdamu i Arnhemse Meisjes u Arnhemu. 2020. Godine koreografira plesni film „Me“, a 2022. cjelovečernju predstavu „Destination X“ za studente plesnog odjela Academy for Theater and Dance u Amsterdamu. 2022. godine za Podmladak Studija za suvremeni ples u Zagrebu koreografirala je plesni film “Summa summarum” i koreografsku minijaturu „Murmurations“.

Nika trenutno radi na autorskom community art projektu „Being A-Part“, vodi satove pokreta u sklopu Pula Movement Group i posvećuje se svojim autorskim radovima. 

Radionica se održava u sklopu projekta „ArtON“. Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback