Pet godina Radija na ledu

Radio Rojc

Objavljeno 26.12.2022. pod Kultura

U srijedu 28. prosinca 2022., s početkom u 18 sati na valovima Radio Rojca dogodit će se, tradicionalno krajem godine, program Radio na ledu koji u fokus stavlja zanemarene radijske forme. Na žalost, radio, iako sveprisutan, postaje trivijaliziran i nezasluženo se koristi samo kao pozadina svakodnevnog života. Koristeći eter Radio Rojca, Radio na ledu želi vratiti značaj radiju kao kulturno-umjetničkoj formi koja umjetničkim angažmanom mijenja kulturno i društveno okruženje.

Ovogodišnje izdanje „pada“ na petu godišnjicu ovog programa. Stoga je sadržajni fokus na retrospektivi radova koji su producirani ili emitirani u sklopu programa Radio na ledu.

Tako će slušatelji ove srijede slušati glazbeno–poetski street movie između dvoje protagonista, Nenada Marića i Nine Bajsić, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju putem različitih medija. U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.

Zatim, bit će emitirana i performativna zvučna dekompresija inspirirana knjigom Franca Berardia Bifa: “Pobuna” uz autore izvođače Nenada i Alena Sinkauza te Nevena Radakovića nastala 2019 u sklopu Radija na ledu. Iz iste godine slušamo najbolji radijski rad prema žiriju Hrvatskog novinarskog društva; radio dokumnetarnu dramu „Pola citta putana“ autorice Mirjane Radulović za koju je autorica nagrađena „Zagorkom“. Radio na ledu donosi i audio dokument o fenomenu pjesme „O bella ciao“, nove priloge za Audiomonografiju Francija Blaškovića i snimku okruglog stola “Post Pula – potencijal industrijske baštine”. Za kraj ovog jubilarnog, petog izdanja radija na ledu slušamo audio dokument „Pitaj me za Lungomare“ o nedavno održanom pulskom referendumu koji je nastao u produkciji Radio Rojca i Udruge Kontakt.

Glazbu u ovom posebnom programu zamjenjuje poezija i to audio zbirka poezije „Bez zastoja i bez straha“ u izdanju Platforme za reproduktivnu pravdu. Zbirka sadrži ukupno 27 pjesama 18 autorica, koje su u audio zbirku uvezale urednice Aida Bagić i Sanja Baković.

Puno je razloga da budete uz Radio Rojc, na 87,7 FM i na radio.rojc.eu, i ove srijede od 18 pa sve do 24 sata.

Radio na ledu nastao je u suradnji Radio Rojca i Udruge Kontakt, a realizaciju programa potpomoglo je Ministarstvo kulture i medija.

RSS 2.0 | trackback