Obnova Rojca jedan je od kapitalnih projekata Grada Pule

Radio Rojc

Objavljeno 16.10.2023. pod iz Rojca, Kultura


Kulturna strategija Grada Pule, plan razvoja kulture 2023. – 2030. bila je tema razgovora emisije Obavijesni razgovor, a kojem je gošća bila pročelnica gradskog Odjela za kulturu Emina Popović Sterpin.

“Strategija se radila horizontalnim pristupom na način da smo pokušali sagledati cijelokupno stanje i mogućnost razvoja kulturnog sektora, a ne o pojedinačnim djelatnostima, upravo zato da bi se dobila kompletna, šira slika i da bi se, obzirom na analizu stanja i najpriroritetnije potrebe u slijedećih sedam godina, odredilo što je najbitnije u ovom momentu razvijati kroz naredno razdoblje. Tako smo došli do četiri najbitnija prioriteta. To su jačanje kapaciteta kulturnog sektora, podrška nezavisnoj sceni, međunarodna suradnja, sudjelovanje u kulturi, odnosno privlačenja mlađe publike i baština”.

Osnivanje javna ustanove Rojc također je uvršteno u Strategiju, a kada će oni biti realizirano, pročelnica kaže: “Sigurno se može očekivati u narednom sedmogodišnjem razdoblju. Hoće li to biti za dvije ili četiri godine… U svakom slučaju raditi će se operativni planovi na godišnjoj bazi i s obzirom na proračunske mogućnosti. Ono što nas u narednom periodu očekuje veliko je infrastrukturno ulaganje kroz ITU mehanizam. Obnova DC Rojca i oplemenjivanje parka Rojca i okoliša zapravo jedan od kapitalnih projekata Grada Pule. Grad nastoji konstantno ulagati, i s manjim zahvatima, međutim, čeka nas dodjela prostora, produžavanje ugovora. U sklopu toga će se pokrenuti i daljnji koraci koji su potrebni kako bi se upravljanje Rojcom unaprijedilo u osnivanje javne ustanove”.

“Muzej Grada Pule je projekt koji je ušao u Strategiju. Grad Pula je jedan od rijetkih gradova koji nema muzej grada. Ne znam kada bi se to trebalo dogoditi, a sigurno će se slijedeće godine okupiti tim stručnjaka koji će početi raditi na razvoju projekta, pa potom i pronalaskom lokacije.” – veli Popović Sterpin.

O Domu hrvatskih branitelja kao palači kulture, tvrđavi Punta Christo i drugim kulturnim temama poslušajte na linku.

Priredio: Dejan Štifanić

RSS 2.0 | trackback