Mračni surealizam Maria Devčića

Radio Rojc

Objavljeno 23.10.2023. pod Kultura

U Dnevnom boravku Rojca proteklog je vikenda otvorena izložba skulptura renomiranog pulskog kipara Maria Devčića. Uz odaziv izuzetno brojne publike, posjetitelji su mogli dobiti uvid u radove nastale od drva, željeza, gline i plastike, a koje se mogu opisati zajedničkim nazivnikom – dark art, odnosno mračni surealizam. Tim povodom Mario Devčić bio je gost Obavijesnog razgovora.

“Radim automatizam, jedan smjer nadrealizma koji je ne dopušta skice. Sve je na osjećaju i podsvjesti. Zatvorim se u podrum, pustim muziku i to je to.” – kaže Mario Devčić, dodajući da to nije uvijek metal, već češće dark ambiental.

Na upit da li vidi svoje skulpture u javnom prostoru Mario Devčić odgovora da su previše morbidne na prvu. “Imam svoj mikro svijet u njemu mogu djelovati, mogu vam pokazati šta radim, ako vam se sviđa super, ako ne, dobro. Slijedećih deset godina neću biti ovdje i to je to. Ne zamaram se okolnim stvarima” – kaže on.

“Mislim da radim kvalitetnu stvar, prepoznatu vani i najteže je biti netko i nešto u svom selu. Tako da, kad si napravio nešto vani,. možeš doći ovdje i reći , možda sam ja netko i nešto” – veli Mario.

Na upit kako je krenula njegova međunarodna karijera kaže kako je to bio mukotrpan posao. “To je slanje tisuću mejlova od kojih 99 posto neće nikad odogovoriti, a onaj jedan posto će reći ne. Ali ako vjerujete u sebe i svoj rad to vas ne treba obeshrabriti”.

Izložba se može pogledati do 16. studenog.

Cijeli razgovor poslušajte na linku dole:

Priredio: Dejan Štifanić

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback