ROJC MAGAZIN Valent Hrvatin i Veli Huseini

Radio Rojc

Objavljeno 21.03.2023. pod iz Rojca, Podcast

Valent Hrvatin poznato je lice Rojca. Kada uđete u zgradu prvo lice koje ćete susresti upravo je njegovo. Već dvije godine Valent je zaposlenik Saveza udruga Rojca, a drugu godinu za redom djeluje kao Ambasador uključivanja i raznolikosti Europskih snaga solidarnosti. Ovaj program provodi Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU, a uključuje mlade od 18 do 30 godina s područja cijele Europske unije i regije.

I sam je Valent bio volonter Europskih snaga solidarnosti te smo s njim razgovarali o programu i njegovom iskustvu. Uključuje li društvo dovoljno osobe s invaliditetom, pitali smo Valenta. “Što se tiče programa, mislim da da, ali što se tiče općenito društva u kojem živimo, mislim da ne”, rekao je Valent.

Boris Bjelica i Veli Huseini

U drugom dijelu emisije o zdravlju, odgoju i obrazovanju, stambenom pitanju, ali i drugim temama, razgovarali smo s predsjednikom Udruge Roma Istre. Zdravlje i zdravstvenu zaštitu romske nacionalne manjine u velikoj mjeri određuje njihov društveno-ekonomski položaj. Romska se populacija suočava s različitim izazovima povezanim s društvenom isključenošću i siromaštvom što izravno utječe na povećanje nejednakosti u zdravlju. “Prije pandemije imali smo nekoliko radionica o reproduktivnom zdravlju s mladima, gdje smo angažirali naše prijateljice, ginekologije. Imali smo dobru suradnju s HZJZ i uspjeli smo cijepiti svu djecu koja nisu bila cijepljenja”, naglasio je Veli Huseini.

U emisiji slušali smo bendove SAKE, Blackhill i kultnog Francija Blaškovića.

Cijelu emisiju možete poslušati na sljedećem linku:

Tekst čitala: Gordana Trajković

Pripremila i uredila: Mirjana Radulović

RSS 2.0 | trackback