Umjetnost nije utrka na sto metara

Radio Rojc

Objavljeno 19.09.2023. pod iz Rojca, Kultura

U Dnevnom boravku Rojca u tijeku je izložba fotografija Dejana Štifanića pod nazivom “Erotski snovi jednog brodograditelja”. Kakao i sam naziv kaže riječ je o fotografijama koje tematiziraju motive iz erotskih i takozvanih “muških časopisa” u radnom okruženju brodogradilišta Uljanik i TESU-a. U razgovoru s našim voditeljom Borisom Bjelicom u emisiji “Obavijesni razgovor” Štifanić je govorio o svojim počecima bavljenja fotografijom koji sežu u kraj osamdesetih godina prošlog stoljeća i facinaciji tamnom komorom, odrastanju u Poreču i mnogim drugim temama.
“Umjetnost, premda ne volim tu riječ kad se govori o fotografiji nije utrka na sto metara. “Tako da, neki fotograf je bolji u jednom segmentu, drugi u drugom” – veli Štifanić, dodajući s zadovoljstvom da među pulskim kolegama nema zavisti i ljubomore.
Govoreći o Glasu Istre gdje je Štifanić proveo više od 20 godina odgovora da se priča o Glasu Istre tek treba ispričati. “Netko će se možda jednog dana uhvatiti te priče i napisati ili čak snimiti film. To bi mogao biti jedan dobar triler s elementima krimića” – veli on.
U nastavku razgovora fokus je vraćen na Rojc u kojem Štifanić kao osnivač i voditelj udruge Studio KaPula boravi od 2002. godine. “Nakon Arene Rojc je najvažnija ustanova u ovom gradu” – veli Štifanić, na što Bjelica replicira da je Rojc važniji od Arene, jer je živ.
Cijeli razgovor poslušajte na linku dole.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback