Četrdeset dana Motovun Film Festivala

Radio Rojc

Objavljeno 31.07.2020. pod Kultura

Iako otkazan u svom uobičajenom obliku, ove se godine Motovun Film Festival ipak održava i to od 30. srpnja do 6. rujna. Ovih četrdesetak dana MFF putuje Istrom i cijelom zemljom, a započeo je sinoć u Motovunu s pretpremijerom filma Tereza37, redatelja Danila Šerbedžije te u Splitu u ljetnom kinu Bačvice kratkim izraelskim filmom Bijelo oko, redatelja Tomera Shushana, nakon čega slijedi srpski film Moj jutarnji smijeh, Marka Đorđevića.

Uoči ovogodišnjeg izdanja Motovun Film Festivala u eter Radio Rojca u emisiju Prostor javila se Milena Zajović koja je uz Juricu Pavičića selektorica glavnog programa MFF-a. Najavila je da, iako je epidemiološka situacija spriječila da se Festival održi u Motovunu, i ova putujuća inačica Festivala započinje upravo u Motovunu, i to izuzetno ženskom pričom filma Tereza37 koji je svoju premijeru trebao imati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Glavni program MFF-a donosi niz filmskih uradaka nezavisne svjetske produkcije, s naglaskom na uočljive snažne ženske priče, u filmovima kao što su Zaposlene djevojke, Ajvar te Rocks, koji je režirala Sarah Gavron, a koji je, poznajući ukus pulske publike, Zajović preporučila slušateljima Radio Rojca.

Nakon prve projekcije u samom Motovunu, festival početkom kolovoza kreće na istarsku turneju, s ciljem da se cjelokupni program predstavi publici na projekcijama širom poluotoka – u ovom trenutku dogovorena su gostovanja u Vrsaru, Rovinju, Vodnjanu, Balama, Svetvinčentu i Kašteliru – Labincima, a možda i još kojem naknadno uvrštenom mjestu.

MFF donosi u Split tri projekcije, dok će program u Dubrovniku potrajati punih sedam dana. Priliku za uživanje u motovunskom repertoaru imat će i publika u Šibeniku, Rijeci, Kostreni, Karlovcu te u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Festival završava u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi gdje će od 26. kolovoza do 6. rujna biti prikazani svi filmovi iz ovogodišnjeg programa i dodijeljene nagrade. Žiri glavnog programa Festivala čini troje vrsnih hrvatskih glumaca i filmaša: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan.

Sve će projekcije biti organizirane prema važećim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa. Gledateljima se preporučuje držanje razmaka, izbjegavanje rizičnog ponašanja i nošenje zaštitnih maski.

Razgovor poslušajte na linku:

Pripremila Nevena Trgovčić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback