David Kapac: “Stric” je nostalgičan i groteskan

Radio Rojc

Objavljeno 24.07.2022. pod Kultura

Na ovogodišnjem, 69. izdanju Pula film festivala, redateljima Davidu Kapcu i Andriji Marušiću dodijeljena je Zlatna arena za scenarij za njihov dugometražni igrani prvijenac “Stric”, dok je kostimografkinji ovog filma Ani Savić Gecan uručena Zlatna arena za kostimografiju.

Kako je u razgovoru za Radio Rojc i najavio umjetnički ravnatelj Festivala Pavo Marinković, publika je od ovog filma puno očekivala, obzirom da je na premijernom prikazivanju na filmskom festivalu u Karlovim Varima, jednoj od najznačajnijih europskih filmskih manifestacija, dobio posebno priznanje Proxima žirija. U obrazloženju se navodi da je riječ o “prvijencu iznimnog redateljskog dvojca koji vješto i odvažno kombinira elemente groteske i trilera”, s čim je suglasan i jedan od redatelja filma, David Kapac.

“Film je obojen humorom, ali i groteskom, napetošću i prizorima iz svakodnevnog života koji djeluju poznato. U pitanju je jedna božićna priča koja krene po zlu. Mi kao djeca nismo imali bogatog strica iz inozemstva i to je bila naša mala osveta. Htjeli smo ljude nasmijati onim što im je poznato, a potom im ubaciti zrno sumnje u te lijepe uspomene”, objašnjava Kapac za Radio Rojc.

Kako se navodi u sinopsisu, film “Stric” prikazuje Jugoslaviju kasnih osamdesetih i jednu obitelj koja iščekuje voljenog strica koji se vraća se iz Njemačke kući za blagdane. Tradicionalni božićni ručak iznenada prekida zvonjava mobitela, koja otkriva posve drugačiju stranu ove obiteljske priče.

Redatelj napominje da je rad na filmu započeo je prije šest godina, a finalni rezultat može funkcionirati i kao komedija i kao punokrvni triler.

“Andrija, moj dragi prijatelj i kolega, pokušao me je razveseliti nakon jednog dugog perioda u poslu i krenuli smo s idejom da snimimo nostalgičan film sa situacijama koje su nama poznate. Razmišljali smo kako moramo više, kako je publika zahtjevnija i tako je nastao film”, ističe sugovornik.

Osim dvojice redatelja koji su skupa radili i na scenariju, ostatak filmske ekipe bio je pažljivo odabran i uključuje producente Ivana Kelavu, Tomislava Vujića i Milana Stojanovića, dok je direktor fotografije bio Miloš Jaćimović, poznat po filmovima “Tilva roš” i “Oaza”. Naslovne uloge tumače Ivana Roščić i Predrag Miki Manojlović, a sporedne uloge Goran Bogdan, Roko Sikavica i Kaja Šišmanović.

“Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica su naši dugogodišnji prijatelji, mi smo studirali skupa i radili prve filmove na Akademiji skupa te smo prema njima modelirali uloge. Za ulogu strica prvo smo htjeli nekog puno mlađeg, ali onda smo shvatili da nam treba neko s više iskustva i autoriteta. Kad su nas producenti pitali koji nam je dream cast, odmah smo rekli: ’Miki Manojlović, ali njega nikad nećemo dobiti, nemojmo se niti zamarati’. Ipak smo mu poslali scenarij. Miki nam je nakon prvog čitanja dao podršku”, ističe redatelj.

Među brojnim referencama koje su prisutne u filmu, redatelj posebno ističe vezu sa skandinavskim serijama i filmovima.

“Za razliku od njih, mi emocije nosimo na rukavu, ali možemo i trpjeti. Mi smo nasmiješeni, ali zapravo je sve po protokolu. Naša početna teza je da u svemu ima malo težine i tjeskobe, a onda nije bilo teško gurnuti još dalje”, navodi David Kapac.

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Tekst: Anđela Đukić

Foto: Pula film festival

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback