Električni incidenti i jazz eksperimenti

Radio Rojc

Objavljeno 16.02.2023. pod Kultura

Prvi ciklus koncerata u organizaciji udruge JazzIstra došao je do svog kraja, udahnjujući opet nakratko život nekad legendarnom prostoru diska Hotela Pula. Čast zatvoriti prvi ciklus pripala je sastavu Lifeless Key, kojeg uz idejne pokretače Luku Vrbaneca na saksofonu i Andreu Rojnića na klavijaturama, čine još Marko Kalčić na bas gitari, te Andrej Barac na bubnjevima. Ovaj kvartet pripremio je program pod nazivom “Električni incidenti”, a iza tog imena krije se namjera autora da istraže kako njihovom uobičajenom izričaju može doprinjeti uporaba elektronike.

Namjera je bila i razbiti koncept ostalih jazz koncerata koje je publika imala priliku poslušati u sklopu ovog ciklusa. Inspiraciju su također našli i u povijesti diska Hotela Pula, čija je pozornica u povijesti ugostila mnoge jazz velikane, te su htjeli na neki način aludirati i na ta vremena, kako pojašnjava Vrbanec. Što se repertoara tiče, bilo je tu autorskih pjesama, dva jazz standarda te dva disko hita, jedan “kompromis koji je na kraju ispao kao super ideja”, zaključuje Rojnić.

Nakon koncerta dečki najavljuju nastavak ove priče i glazbenog eksperimentiranja, s većim naglaskom na autorske pjesme. Sudeći po reakcijama publike, interesa za ovakve muzičke incidente ne nedostaje.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremio: Saša Stepanović

Fotografija: Igor Dražić

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback