“Endrigo 47” je priča o prevladavanju datosti

Radio Rojc

Objavljeno 10.05.2022. pod Kultura

Film “Endrigo 47” redateljice Ines Pletikos kao središnju figuru ima kantautora Sergia Endriga, s posebnim naglaskom na njegovu poveznicu s Pulom i Arsenom Dedićem. No, ovaj film ima još nekoliko slojeva, koji ga čine aktualnim i danas.

“Cijeli ovaj potez Balkana je osjetljiv, to je stalno područje sukoba, područje gdje se granice prekrajaju, gdje je velika izmjena stanovništva. To je priča upravo o tome – o prevladavanju datosti, političkih, tim jednim džepom ljubavi, povjerenja i prijateljstva, koji je prostor umjetnosti, prostor u kojem granice postaju mostovi, a ne bodljikava žica. Film slavi tu snagu i energiju umjetničkog stvaralaštva koja je tu da oplemeni i omogući nam da živimo kao ljudi”, navodi Ines Pletikos.

Ona dodaje da je stvaralaštvo Sergia Endriga puno bogatije no što većina publike misli.

“On je svašta radio, mi znamo samo taj vidljiviji, mainstream dio. On je radio glazbu za film, za kazalište, ima album za djecu, pjevao je u operi, to je strahovito širok raspon, zatim cijela ta karijera koja je vezana uz Brazil… Kada sam se pripremala za film, čitala sam njegove intervjue i knjige, i on je već u to vrijeme 1970-1980. osjećao da njegovo vrijeme prolazi, zato je bivao dosta po Brazilu, talijanska scena mu više nije bila to, došlo je do smjene generacija, i jedini kantautor do kojeg je držao je bio Francesco De Gregori”, objašnjava redateljica.

Kada je tadašnji urednik Hrvatske televizije Silvije Hum predložio Ines da počne raditi na filmu o Endrigu, njegova ideja izgledala je puno drugačije.

“U to vrijeme, HRT je imala potpuni monopol na medijskoj sceni. Urednici su imali veliki budžet, nije postojao Zakon o autorskim pravima koji sada postoji. Silvije Hum je htio da idemo u Rim da intervjuiramo Sergiovu kćer, da otkupimo od RAI sve sanremske uspjehe Sergia Endriga… Ja sam znala da je to nemoguće, jer je minuta zabavnog programa RAI za jedno emitiranje jako skupa. Kada su me zamolili da se prihvatim tog posla, ja sam rekla da je jedino moguće, s resursima koje imamo, ispričati tu njegovu pulsku priču i priču odnosa s Arsenom Dedićem”, kaže sugovornica.

Poseban značaj u filmu zauzima pjesma “Endrigo bluz”, u izvedbi Tamare Obrovac i Milana Rakovca.

“Taj tekst je nastao pred mojim očima u pet minuta programatski za ovaj film. Tako to rade pravi frajeri. Oni su vrhunski profesionalci i genijalni umjetnici, samo to mogu reći. Moj montažer i ja smo dolazili po noći raditi taj film, da nam nitko ne bi smetao i upadao u montažu, da možemo slobodno plakati”, prisjeća se Ines Pletikos.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback