Orkestri improvizatora u susretu i slušanju

Radio Rojc

Objavljeno 19.05.2022. pod Kultura

CRoatian Improvisers Orchestra (CRIO) svoj je debitanski koncert imao 2019. godine u dvorištu Dnevnog boravka Rojca te otad broji mnoge zapažene nastupe u Puli i Zagrebu. CRI Orchestar je inicijativa koja okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe.

Dirigent i soundpainter Neven Radaković vodi ovaj projekt koji svoje ishodište nalazi u eksperimentalnoj, konceptualnoj i game-play kompoziciji, oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse gdje dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira s ansamblom izvođača: “Conductionu” Lewerence “Butch” Morrisa i “Soundpaintingu” Waltera Thomsona.

Radaković objašnjava principe ovog načina muziciranje i pritom ističe da se u CRIO susreću underground i klasični instrumentalisti koji prateći se i slušajući se, jedni od drugih uče čine ravnopravan orkestar. “Nažalost, u glazbenim školama se ne njeguje improvizacija”, tvrdi Radaković, tako da često klasičari tek po zgotovoljenoj naobrazbi započinju s njom. Nadalje tvrdi da bi u glazbenim školama improvizacija trebala biti barem jednako onoliko zastupljena koliko i sviranje prema notnom zapisu.

Koncertom eksperimentalne i improvizirane glazbe “CRIO meets GGRIL” u Crvenom salonu Doma Hrvatskih Branitelja, orkestar improvizatora iz Hrvatske ima priliku ugostiti svoje kanadske kolege – Grand Group d’Improvisation Liberee.

Le GGRIL – Grand Group d’Improvisation Liberee je šarolika ekipa glazbenika iz malog gradića Rimouski u istočnom Quebecu (Kanada). To je veliki ansambl improvizatora koji okuplja raznolike i eklektične instrumente: puhače, gudače, udaraljke, akustične i električne gitare, te razne druge uređaje i predmete za proizvodnju zvuka – kako sami kažu: “za razigrani i sirovi zaron u oslobođeni teritorij”.

Razgovor s Nevenom Radakovićem uoči koncerta “CRIO meets GGRIL” možete poslušati putem dolje istaknutog linka:

Pripremila: Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback